Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου. Δεν είναι απλά ακόμα μια παγκόσμια ημέρα.

 
Ο Καρκίνος αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου στις δυτικές χώρες μετά τις καρδιοπάθειες.
 
Με συνεχείς αυξητικές τάσεις, κύρια στον δυτικό κόσμο και σε όλες του τις μορφές, στις μέρες μας κατάντησε πραγματική μάστιγα. 
 
Πόσα όμως γνωρίζουμε για αυτόν ?
 
Ποιοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου ?
 
Με ποιους φυσικούς τρόπους μπορούμε να προστατευτούμε ακόμα και να θεραπευτούμε ?
Είναι ερωτήματα όλων μας που δυστυχώς η έλλειψη μιας παγκόσμιας ενιαίας γραμμής αντιμετώπισης
του προβλήματος αφήνει την εξέλιξη του στον αέρα. 
 
Η παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου έχει καθιερωθεί στις 4 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου. ( Union of International Cancer Control ) 
Στόχος η ευαισθητοποίηση των κυβερνήσεων και των φορέων υγείας, σε 11 σημεία - στόχους προς επίτευξη μέχρι το 2020, για τον έλεγχο των επιπτώσεων του καρκίνου. 
Τέτοιες δράσεις είναι σημαντικές, καθώς το φορτίο του καρκίνου σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο είναι τεράστιο και η πρόληψη και ο έλεγχος του κρίνονται αναγκαίοι. 
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 7.6 εκατομμύρια θάνατοι προκλήθηκαν από τον καρκίνο το 2008 και εκτιμάται ότι οι περιπτώσεις θανάτου θα αγγίξουν τα 11 εκατομμύρια το 2030. 
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι συχνότεροι τύποι καρκίνου αφορούν στον καρκίνο του πνεύμονα, του στομάχου, του ήπατος, του ορθοκολικού και του μαστού. 
Ο καρκίνος, αποτελεί μια νοσογόνο κατάσταση η οποία μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε μέρος του σώματος και χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη παραγωγή επιθετικών κυττάρων, τα οποία αναπτύσσονται πέρα από τα φυσιολογικά τους όρια ( Διηθούν τους περιβάλλοντες ιστούς ) και δύναται να εξαπλωθούν από το σημείο παραγωγής τους σε διάφορα όργανα του σώματος η επονομαζόμενη μετάσταση. 
 
Εν αρχή ο καρκίνος.  
Είναι γεγονός και δικαίως σαφώς, πολλοί αναγνώστες γνωρίζουν τον καρκίνο ως όνομα χωρίς να έχουν την πληροφόρηση κατά συνέπεια και γνώση για το τι ακριβώς είναι, πως δημιουργείται, πότε κάνει μεταστάσεις και ποια είναι τα όπλα μας απέναντι του. 
Ο Καρκίνος γνωστός και ως κακοήθης όγκος ή κακοηθές νεόπλασμα, συμπεριλαμβάνει μια μεγάλη ομάδα ασθενειών που έχουν σχέση με την αφύσικη κυτταρική ανάπτυξη σε ένα ή φορές και πολλά σημεία του σώματος.
Εδώ επιβάλλεται να διευκρινίσω πως δεν είναι όλοι οι όγκοι καρκίνοι. 
Ο όρος καρκίνος δεν αναφέρεται σε μια και μοναδική ασθένεια, αλλά σε μια γενικότερη ομάδα ασθενειών που την χαρακτηρίζει ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός κυττάρων, σε αντίθεση με τα φυσιολογικά κύτταρα που αναπτύσσονται, αυξάνονται και πεθαίνουν με ένα αυστηρά ελεγχόμενο τρόπο.  
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας αφύσικης μάζας κυττάρων και την δημιουργία του ονομαζόμενου καρκινικού όγκου.
 
Υπάρχουν καταγεγραμμένοι πάνω από 105 διαφορετικοί καρκίνοι στους ανθρώπους.
 
 
Τα γενικότερα χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων είναι τα εξής:
  • Αντιστέκονται στην απόπτωση. ( Απόπτωση είναι μια διεργασία προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου. ) 
  • Αντιστέκονται σε σήματα που σταματούν τον πολλαπλασιασμό τους.
  • Κάνουν μεταστάσεις.
  • Δημιουργούν αγγεία για την αιμάτωση τους.
  • Αντιστέκονται στον μηχανισμό γήρανσης.
  • Τέλος πολλαπλασιάζονται ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη αυξητικών παραγόντων.
Παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο αποτελούν το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η ανθυγιεινή διατροφή, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, η ρύπανση του περιβάλλοντος και οι χρόνιες λοιμώξεις από Ηπατίτιδα Β, C και από τον ιό των κονδυλωμάτων (HPV).
Το 30% των καρκίνων μπορούν να προληφθούν με την τροποποίηση των πιο πάνω παραγόντων κινδύνου, καθώς και με την εφαρμογή απλών μέτρων, όπως είναι ο εμβολιασμός κατά του HPV και της ηπατίτιδας Β, η αποφυγή έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και ο περιορισμός επαγγελματικής έκθεσης. Το στάδιο του καρκίνου κατά το χρόνο διάγνωσης, είναι καθοριστικό για την πορεία της νόσου και την επιβίωση του ασθενή.
Η εκτίμηση γίνεται με βάση το μέγεθος του όγκου, την πιθανή προσβολή των παρακείμενων λεμφαδένων και την ύπαρξη μεταστάσεων, οι οποίες αποτελούν και την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο.
Η έγκαιρη διάγνωση και οι στρατηγικές προ-συμπτωματικού ελέγχου ( Μαστογραφία, τέστ Παπανικολάου ) μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις περιπτώσεις θανάτου από καρκίνο.
 
 
Συμπερασματικά και μόνο:
Πόσο τυχαία είναι η αύξηση των περιστατικών στην δύση λογικά σήμερα δεν είναι ερώτημα μιας και όλοι το καταλαβαίνουμε.
Πόσο η επιστήμη μπόρεσε με τα χημικά της όπλα να τον καταπολέμηση, επίσης λογικά δεν τίθεται ερώτημα.
Μονόδρομα τα αίτια που τον προκάλεσαν δείχνουν το λάθος μας, αλλά . . . πώς να το κάνουμε αλλιώς, με αοριστολογίες χαϊδεύουμε απλά τα αυτιά των παραγόντων για την τιμή των όπλων.
Η επιστροφή μας εναρμονισμένα στην φύση είναι η μόνη λύση και θέλει τόλμη, γνώση και συνέπεια μπας και αλλάξουμε την πορεία του.
 
 
Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός
 
 
 
Διαβάστε ακόμα: 
Καρκίνος στομάχου.  &  Πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και διατροφή  &  Η Βόρεια Ελλάδα, πρώτη σε θανάτους από καρκίνο.  &  Η διατροφή που νικάει τον καρκίνο!  &  Μεταστάσεις του καρκίνου και Γανοδερμα.  &  Ποιες κακές συνήθειες ευθύνονται για τον καρκίνο  &  Καρκινογόνα. Βόμβες μεγατόνων στο καθημερινό μας τραπέζι.  &  Καρκίνος, θεραπεία με ενίσχυση του ανοσιακού συστήματος.  &  Η Χημειοθεραπεία Θεραπεύει και… η Γη Είναι Επίπεδη ! *  &  Χημειοθεραπεία ΙΙ. Αν οι καρκινοπαθείς δεν κάνουν χημειοθεραπεία αυξάνεται η επιβίωση τους.  &  Χημειοθεραπεία. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα