Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Ειρήνη Παπαπέτρου Αναζητά θεραπεία για τις ασθένειες του αίματος.

Πάνω από 51 είναι καταγεγραμμένες οι ασθένειες του αίματος, όλες σοβαρές και μερικές εξ αυτών θανατηφόρες.

Η Ελληνίδα επιστήμονας Ειρήνη Παπαπέτρου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Mount Sinai School της Νέας Υόρκης στο τμήμα Αιματολογίας και Ογκολογίας καθώς και στο τμήμα Ογκολογικών Επιστημών. 

Είναι επίσης μέλος του ινστιτούτου Tisch Cancer Institute και του Black Family Stem Cell Institute.
Έχει αναπτύξει τεχνολογίες για τη παραγωγή πολυδύναμων βλαστοκυττάρων (iPSCs) για κάθε ασθενή ξεχωριστά και μέσω των ερευνών της συνέβαλε στη χρήση των iPSCs σε μοντελοποιήσεις ασθενειών και στην αναγεννητική ιατρική.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975 και μεγάλωσε στο Αίγιο.
Έλαβε το πτυχίο της και το διδακτορικό της στη Μοριακή Γενετική από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.
Μετέβη στη Νέα Υόρκη ως μεταδιδακτορική φοιτήτρια στο Memorial Sloan-Kettering, ένα από τα σημαντικότερα διεθνώς ερευνητικά κέντρα και νοσοκομεία που ειδικεύονται στον καρκίνο, όπου είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τα προσόντα της στο εργαστήριο του Mάικλ Σαντελάιν, πρωτοπόρου στη γονιδιακή θεραπεία και ανοσοθεραπεία.
Το 2012 ξεκίνησε το δικό της ανεξάρτητο εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.
Το εργαστηριακό της ενδιαφέρον εστιάζεται στη μοντελοποίηση καλοηθών και κακοηθών παθήσεων του αίματος με βλαστοκύτταρα χρησιμοποιώντας κυτταρικό επαναπρογραμματισμό και επεξεργασία γονιδιακών τεχνολογιών. Διευθύνει οκταμελή ερευνητική ομάδα, η οποία επικεντρώνει τις προσπάθειές της στη δημιουργία μοντέλων ασθενειών του αίματος, κυρίως του μυελοδυσπλαστικού συνδρόμου και της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας.
Έρευνα της απέδειξε πως τα πρώτα μοντέλα βλαστοκυττάρων με μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα προσφέρουν πρωτοφανείς ευκαιρίες για γενετικές μελέτες στη κατανόηση των μηχανισμών των ασθενειών, τη μελέτη της εξάπλωσης του καρκίνου και δοκιμές φαρμάκων.
Η ομάδα της ανέπτυξε νέα εργαλεία για να αναπαράγει βλαστοκύτταρα χωρίς διαγονίδια και να τα σχεδιάσει γενετικά σε ασφαλή μέρος του ανθρώπινου γονιδιώματος καθώς και νέες προσεγγίσεις στη δημιουργία ασφαλέστερων γενετικά βλαστοκυττάρων για θεραπείες των κυττάρων.
Το 2014 έγινε αναπληρώτρια καθηγήτρια στο νοσοκομείο Mount Sinai στο τμήμα Αιματολογίας και Ογκολογίας καθώς και στο τμήμα Ογκολογικών Επιστημών. Είναι επίσης μέλος του ινστιτούτου Tisch Cancer Institute και του Black Family Stem Cell Institute.
Η Ειρήνη Παπαπέτρου έχει καταφέρει να αποσπάσει πολλά βραβεία.
Το 2010 έλαβε το Excellence in Research Award από το ASGCT και το 2011 το NIH K99/R00 Pathway Independence Award.
Το 2013 έλαβε το ASH Scholar Award, το University of Washington Research Royalty Fund Award, το Sidney Kimmel Foundation Scholar Award, το Aplastic Anemia & MDS International Foundation Research Grant Award, το John H. Tietze Stem Cell Scientist Award και το Ellison Medical Foundation New Scholar in Aging Award. Το 2014, της απονεμήθηκε το Damon Runyon-Rachleff Innovation Award και το American Society for Clinical Investigation Young Physician-Scientist Award.


Διαβάστε ακόμα:
Όταν Έλληνες επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους,  &  Αλέξανδρος Μακρυγιάννης. Πρωτοπόρος στον τομέα της Χημικής Βιολογίας  &  Σοφία Ζούνγκα. Πρόεδρος του Οργανισμού Διαβήτη Αυστραλίας  &  Χαράλαμπος Τζούλης. Έλληνας επιστήμονας ενάντια στην νόσο Parkinson.  &  Μυρσίνη Καφώρου. Ανακάλυψε τεστ για την παιδική φυματίωση.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα