Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Βότανα και συμπληρώματα διατροφής.

Μια διαρκής σύγκρουση της πραγματικής τους αξίας, με την τεχνική της απαξίωσης ή της υπερβολής.
Θα μπορούσα να βάλω για τίτλο βέβαια και το ( όπως του φανεί του λολοστεφανή ) με τα όσα κατά καιρούς διαβάζω στο διαδίκτυο.
Γιατί πως αλλιώς θα μπορούσα να ερμηνεύσω άποψη υποτιθέμενων επιστημόνων πως η βιταμίνη C προκαλεί καρκίνο, η βιταμίνη Ε προκαλεί εγκεφαλικά και το Gingko Biloba και τα δυο.

Ένας συνδυασμός τραγέλαφου και κλαυσίγελου που θα έλεγε ο αξιοσέβαστος καθηγητής μου Γιώργος Παπαϊωάννου τα όσα ανεύθυνα γράφονται και παρασύρουν τους αναγνώστες σε λάθος διαδρομές.
Διαβάζοντας ένα άρθρο με ένα εμπορικότατο τίτλο κουτσομπολίστικης φυλλάδας ( Να τα πάρω ή να μην τα πάρω ? Η επιστήμη έχει τον λόγο ) πραγματικά φίλοι μου κόντεψα να ξεχάσω και αυτά που ξέρω.

Θα μπορούσα βέβαια να μην ασχοληθώ μαζί του και να το θεωρήσω μαύρη προπαγάνδα της χημείας και των οικονομικών συμφερόντων, μα έχω και σαν αντίποδα τις διάφορες υπερβολές που έμποροι αναγραφούν για τα φυσικά συμπληρώματα.

Έτσι το βρήκα σαν καλή ευκαιρία να πούμε επιτέλους ακόμα μια φορά τα πράγματα με το όνομα τους έστω μόνο σε αυτά που το δημοσίευμα κάνει αναφορά.
Πρώτα θα σας παρουσιάζω τμήμα ή φορές και όλη την αναφορά του δημοσιεύματος και στην συνέχεια αντικειμενικά θα το σχολιάζω.


Βιταμίνη C:
Για την σπουδαία βιταμινη C με τις εκατοντάδες επιστημονικές κλινικές αποδείξεις αναφέρει.
{ Θεωρείτο στο παρελθόν η αποτελεσματικότερη θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, τη γρίπη ακόμη και το AIDS αλλά δεκαετίες επιστημονικών ερευνών δεν κατάφεραν να ανακαλύψουν τα οφέλη του συνηθισμένου αυτού αντιοξειδωτικού. Κι όχι μόνο δεν θεραπεύει το κρυολόγημα αλλά μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. }
Σχολιασμός.
Από το παρελθόν έως και σήμερα η βιταμίνη C θεωρείται ως άριστος αντιοξειδωτικός παράγοντας που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και για αυτό την συνιστούσαν σε περιόδους κρυολογήματος ή και κοινής γρίπης.
Ουδέποτε έχει αναφερθεί από έγκυρες πηγές πως η βιταμίνη C θεραπεύει ακόμα και το AIDS.
Αυτό μόνο ως αφελέστατη μαύρη προπαγάνδα θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω και μάλιστα έτσι αορίστως σε ότι αφορά τις επιστημονικές έρευνες που ο καθείς θα μπορούσε να επικαλεστεί.
Τέλος, ΟΧΙ μόνο ίχνος επιστημονικής μελέτης, αλλά ούτε απλού ιδιώτη τρελού επιστήμονα δεν υπάρχει που να επικαλείται ότι η βιταμίνη C Προκαλεί Καρκίνο.
Αντίθετα υπάρχουν χιλιάδες μελέτες που αποδεικνύουν πως η φυσικής προέλευσης βιταμίνη C είναι πολύ ισχυρότερη και απαλλαγμένη παρενεργειών 100% ακόμα και σε μακροχρόνιες υπερδοσολογίες έναντι αυτής της χημικής προέλευσης που φορές μπορεί φορές να παρουσιάσει μεγάλη πολικότητα στο αίμα χωρίς ωστόσο να επιφέρει ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα.

Βιταμίνη Ε:
Συνεχίζοντας τις αόριστες σαφέστατα κατηγορίες το δημοσίευμα για την Βιταμίνη Ε αναφέρει.
{ Άλλο ένα δημοφιλές αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη Ε διαφημίζεται ως το θαυματουργό συμπλήρωμα που κάνει το δέρμα μας πιο ανθεκτικό, την καρδιά μας πιο δυνατή και την όρασή μας καλύτερη. Δυστυχώς όμως οι γιατροί που έλαβαν μέρος σε πολλές έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό το "υγιεινό" συμπλήρωμα στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτα από όσα υπόσχεται και μάλιστα αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων και εμφάνισης καρκίνου. }
Ποτέ έγκριτοι επιστήμονες δεν έχουν αναφέρει την Βιταμίνη Ε ως άμεσα αντιοξειδωτική, μα ούτε και για την βελτίωση της όρασης.
Αντίθετα την αναγνωρίζουν ως άριστη στην βοήθεια της ανάπλαση των κυττάρων όλου του σώματος και μάλιστα συνιστούν επισταμένα την διακοπή της λήψης της σε μακροχρόνιες αναγκαστικές αγωγές.
Παρόλα αυτά ουδείς έπαθε από την Βιταμίνη Ε αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, ούτε ασφαλώς και καρκίνο.

Βιταμίνη Α:
Για την Βιταμίνη Α αναφέρει της πηγές που την λαμβάνουμε και τα οφέλη της στην όραση και το δέρμα και σωστά μιας και είναι λιποδιαλυτή αναφέρει το σκωτικό δημοσίευμα ότι σε περίπτωση μακρόχρονης υπε δοσολογίας αυξάνεται η πυκνότητα της στο αίμα.
Εως εδώ καλα, όμως δεν παραλειπει της υπερβολες που ως καταλειξη εχουν την δημιουργια πανικου στον κόσμο.
{ Ωστόσο, η λήψη μεγάλης ποσότητας βιταμίνης Α μπορεί να αποδειχθεί μια επικίνδυνη απόφαση. . . . κάποιος που λαμβάνει καθημερινά σχετικά σκευάσματα μπορεί να παρουσιάσει επιληπτικές κρίσεις, θολή όραση, αιμορραγία τους πνεύμονες, πόνους στα κόκαλα και πολλά άλλα. }
Στην αναφορά βέβαια δεν γίνετε κουβέντα ότι οι παρενέργειες αυτές παρουσιάζονται σε μακροχρόνια λήψη Βιταμίνης Α και σε ποσότητες πάνω από 20 με 25 χιλιάδες διεθνής μονάδες ( IU ) την ημέρα πράγμα όχι και τόσο εύκολο.
 

Πολυβιταμίνες:
Η αναφορά σε πολυβιταμινούχα σκευάσματα στο σχετικό δημοσίευμα, με το ίδιο αόριστο σκεπτικό αναφέρει από την μια ότι δεν προσφέρουν τίποτα παρά μόνο οικονομική ζημιά στους αγοραστές, αλλά από την άλλη κάνει μια αναφορά για τα οφελει τους επικαλουμενη την ανακοινωσει καθηγιτου στο Χαρβαρντ
{ Ο Dr. Howard Sesso από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, μας υπενθυμίζει ότι παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί το ότι κάνουν καλό, από την άλλη δεν υπάρχουν ενδείξεις για οποιοδήποτε κίνδυνο που να σχετίζεται με τις πολυβιταμίνες. }
Αν δεν βρέξει κοντολογίς, θα έχει ήλιο, όπου απλά εγώ σας τονίζω ότι αφενός προτιμάμε σαφέστατα τα φυσικά πολυβιταμινούχα σκευάσματα που πραγματικά έχουν λόγο ύπαρξης και αφετέρου δεν υπάρχει έως στιγμή τουλάχιστον ιδιοσκεύασμα που κάποιος βάζει μέσα ότι τον βολεύει.
Ακολουθούν μια παγκόσμια μελέτη ανάγκης σώματος και οργανισμού όπου ακόμα και ο χειρότερος κατασκευαστής γενόσιμων απλά την αντιγράφει.
Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε από το γεγονός ότι υπάρχουν βιταμινούχες φόρμουλες από αξιόπιστες εταιρίες που απευθύνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων. ( Για το παιδί, την γυναίκα, τον άνδρα, τους υπερήλικες κτλ )

Σύμπλεγμα βιταμινών Β:
Περίεργα πως το συγκεκριμένο δημοσίευμα για το σύμπλεγμα βιταμινών Β δεν εκφράζεται αρνητικά και περιορίζεται στο να αναφέρει πόσο χρήσιμο είναι σε χορτοφάγους, σε άτομα που κάνουν δίαιτα, σε υπερήλικες και άτομα που έχουν χαμηλή απορρόφηση.

Βιταμίνη D:
Η δεύτερη έκπληξη μου ήρθε από την αναφορά στην Βιταμίνη D.
Αφού πρώτα κάνει μια άτοπη τρομοκρατική αναφορά πως η έλλειψη της προκαλεί μέχρι και σκλήρυνση κατά πλάκας, την θεωρεί χρήσιμη για τα οστά, την καρδιά και την μυϊκή ενδυνάμωση.
Ναι μεν αλλά θα έλεγα εφιστώντας την προσοχή σας.
Πέρα του γεγονότος ως χώρα του Ήλιου οι ανάγκες μας για συμπλήρωμα βιταμίνης D είναι περιορισμένες, συνιστάται κύρια σε ηλικιωμένους περισσότερο με οστεοπορικά συμπτώματα, ή διαταραχές του ΚΝΣ.
Όμως ασφαλώς απαιτούν ιδιαίτερης προσοχής οι λήψης αυτές γιατί οι μεγάλες πυκνότητες της στο αίμα δημιουργούν σοβαρές παρενέργειες.
Πράγμα ασφαλώς που γνωρίζουν καλά οι γιατροί και φαρμακοποιοί και για αυτό την συνιστούν για ολιγόμηνες λήψης με μεγάλες ενδιάμεσες διακοπές.

Ασβέστιο:
Κατά την προσωπική μου άποψη που ασφαλώς βασίζεται σε ένα μεγάλο πλήθος κλινικών ερευνών, οι επιπρόσθετες λήψης ασβεστίου ως συμπλήρωμα πραγματικά έχει αποδεδειχθεί ότι δεν βοηθούν τα οστά στην ανάπλαση τους.
Συνεπώς θεωρητικά είναι μια αναχρονιστική αντίληψη η λήψη ασβεστίου που στις μέρες μας ελέγχεται για πιθανές παρενέργειες.

Μαγνήσιο:
Η τεκμηριωμένη αναφορά μου στην μόδα που λέγεται Μαγνήσιο ως συμπλήρωμα είναι γνωστή και συμπίπτει με την άποψη του δημοσιεύματος.
Είναι τόσο σπάνια και δύσκολη η έλλειψη του που πραγματικά απορώ για τον θόρυβο που έχει γίνει.

Σελήνιο:
Ένα απαραίτητο μέταλλο για τον οργανισμό που όμως η ελάχιστη πρόσληψη που απαιτείται ( Μόλις 55 mcg την ημέρα ) πραγματικά μοιάζει αδιανόητο κάποιος να παρουσιάσει έλλειψη σε αυτό στην χώρα μας.
Το δημοσίευμα της αναφοράς μου ναι μεν μπορεί σε σημεία να έχει δίκαιο, επανέρχεται στην τρομολαγνεία και αοριστολογία του δριμύτερο.
{ Διαφημίζεται ως ένα συμπλήρωμα που μπορεί να αποτρέψει τις καρδιοπάθειες και να μειώσει τη φλεγμονή αλλά στην πραγματικότητα μετά από έρευνες αποδείχθηκε ότι η χρήση του σελήνιου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Και όσο για τα οφέλη στην καρδιά, 12 έρευνες σε περισσότερους από 20.000 ασθενείς δεν κατάφεραν να αποδείξουν κάτι τέτοιο. }
Κανείς έγκριτος επιστήμονας δεν έχει αναφέρει ότι το Σελήνιο προστατεύει τον άνθρωπο από τις καρδιοπάθειες και τις φλεγμονές, πόσο μάλλον να έχει κάνει ειδική έρευνα.
Ε’ τέλος, τέλος έστω και σε υπερβολική δοσολογία της τάξεως των 400 μικρογραμμαρίων ημερησίως και επί μεγάλο χρονικό διάστημα το πολύ να προκαλέσει βουβό υπόβαθρο για τον διαβήτη και όχι ασφαλώς καρκίνο.

Συνοψίζοντας:
Κοντολογίς σε αυτό το ύφος συνεχίζει το ανυπόγραφο δημοσίευμα και για άλλα προϊόντα της φύσης, όπου εξόφθαλμα προσπαθεί να αποδείξει ότι τα φυσικά συμπληρώματα, ιάματα ΟΧΙ μόνο δεν έχουν λόγο ύπαρξης, αλλά αντίθετα μας επιφέρουν το απόλυτο τίποτα μέχρι εγκεφαλικό και καρκίνο.


Συμπερασματικά:
Σίγουρα η σημερινή μου αναφορά έχει να κάνει στις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος που λέγεται φύση.
Η μια είναι η εγκάθετη των αντιπάλων της φύσης που με την παραφροσύνη τους οδήγησαν την ανθρωπότητα ενάντια της και σε νέες ασθένειες και η άλλη αυτή που την τρίχα την κάνουν τριχιά για τα ωφέλει της προκειμένου απλά να κερδοσκοπήσουν.
Η προσωπική μου άποψη βέβαια είναι γνωστή σε όλους και υπέρ της επιστροφής μας στην φύση.
Όμως θέλει ενημέρωση, διάβασμα και συνδυαστική τεχνική για την επίτευξη διατήρησης της υγείας.
Ναι υπάρχουν καταγεγραμμένα πάνω από 3.000 προϊόντα της φύσης με κλινικές αποδείξεις για τα ωφέλει τους.
Από αυτά μόνο τα 300 περίπου είναι παντελώς αθώα, περίπου άλλα τόσα με μικρή, ασήμαντη τοξικότητα, ενώ τα περισσότερα χρίζουν την προσοχή και τον καθορισμό τους σε ότι αφορά τις δοσολογίες μόνο από τους ειδικούς.
Παρήγορο είναι ότι εδώ και τουλάχιστον δυο δεκαετίες σε παγκόσμιο επίπεδο ελέγχονται τα πάντα από ειδικούς επιστήμονες έρευνας.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο
e-mail g.g.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 
Διαβάστε ακόμα:
Βότανα ως φάρμακα.  &  Βότανα ! Μύθος ή πραγματικότητα;  &  Προσαρμογόνα βότανα ?  &  Τα βότανα του Ιπποκράτη στην γυναικολογία.  &  Καρδιά & βότανα.


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα