Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Ευαγγελία Κρανιά. Άνοιξε νέους δρόμους θεραπειών για την καρδιακή ανεπάρκεια.

 
Το να αναφέρομαι σε πρωτοπόρους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό
πλέον δεν είναι είδηση.
Εκατοντάδες είναι αυτοί που κατέχουν έδρες καθηγητών σε ξένα πανεπιστήμια.
Το να στηρίζεται όμως το Βρετανικό σύστημα υγείας σε Έλληνες γιατρούς είναι η μεγάλη είδηση.

25.000 Έλληνες γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων ζουν και εργάζονται στην Μεγάλη Βρετανία καλύπτοντας καίριες θέσεις σε δημόσια νοσοκομεία, χώρια όλων εκείνων που για να πάρουν άμεσα και αμειβόμενα ειδικότητα κατέφυγαν σε αυτήν. 

Εδώ ας τονίσω πως η Μεγάλη Βρετανία είναι μια χώρα που στηρίζει την οικονομία της και στις Ιατρικές παροχές που διαθέτει.
Κοντολογίς, φεύγουν Έλληνες από την Ελλάδα για να πάνε να γιατρευτούν στην Αγγλία από Έλληνες γιατρούς.

Τραγικό ?
Στο σύνολο τους πλην μερικών λίγων εξαιρέσεων έκαναν τις βασικές τους εκπαιδεύσεις στην Ελλάδα, πολλοί εξ’ αυτών ακόμα και ειδικότητα και προσφέρουν σήμερα τις γνώσεις και υπηρεσίες τους διάσπαρτα στο εξωτερικό.

Ένα λαμπρό ακόμα δείγμα είναι η Δρ. Ευαγγελία Κρανιά είναι Ερευνήτρια, Καθηγήτρια και Διευθύντρια Καρδιαγγειακής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Cincinnati στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το επιστημονικό ενδιαφέρον της επικεντρώνεται στους μοριακούς μηχανισμούς και τα μονοπάτια σηματοδότησης που ρυθμίζουν την ομοιόσταση του ασβεστίου στον καρδιακό μυ με έμφαση στην καρδιακή ανεπάρκεια.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στη Μοριακή Βιολογία και Βιοχημεία από το Πανεπιστήμιου Northwestern το 1974.
Ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής και διδάσκων στο Northwestern University Medical School από το 1974 έως και το 1977 και στη συνέχεια εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου του Cincinnati το 1978.
Η Κρανιά μέσω των ερευνητικών της μελετών ανακάλυψε τη σημαντικότητα της φωσφολαμβάνης στη ρύθμιση της καρδιακής συσταλτικότητας και απέδειξε ότι ο έλεγχος των επιπέδων της φωσφολαμβάνης από μόνος του είναι ικανός να ρυθμίσει τη λειτουργία της καρδιάς.
Η ανακάλυψη της αυτή οδήγησε στη δημιουργία θεραπειών για την καρδιακή ανεπάρκεια.
Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και η μοναδική ασθένεια με αυξανόμενες επιπτώσεις με συνολικό ποσοστό θνησιμότητας 50% σε διάρκεια πέντε ετών.
Η τρέχουσα φαρμακολογική θεραπεία επικεντρώνεται περισσότερο στα συμπτώματα της ασθένειας παρά στους κυτταρικούς μηχανισμούς που ευθύνονται για την αποδυνάμωση του καρδιακού μυ.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν κοιλιακή υπερτροφία ή διαστολή και μη φυσιολογική κυτοσολική διαχείριση του ασβεστίου.
Στόχος του ερευνητικού της προγράμματος είναι να αποσαφηνίσει τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς και τα σηματοδοτικά μονοπάτια της ομοιοστασίας του ασβεστίου στον καρδιακό μυ και τις μεταβολές αυτών, οι οποίες οδηγούν στην καρδιακή ανεπάρκεια.
Η ερευνητική προσέγγιση της ομάδας της γίνεται μέσω της μοριακής γενετικής και της δημιουργίας μοντέλων σε ποντίκια με αλλαγές στα επίπεδα ασβεστίου, προκειμένου να προσδιοριστεί η φυσιολογική και παθοφυσιολογική σημασία του ασβεστίου σε ζωντανούς οργανισμούς.
Αυτά τα γενετικά τροποποιημένα μοντέλα χαρακτηρίζονται σε μοριακό, βιοχημικό και φυσιολογικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας εργαστηριακές τεχνικές συμπεριλαμβανομένων της γονιδιωματική, της πρωτεϊνωματικής και της βιοπληροφορικής.
Η Δρ. Κρανιά έχει λάβει πληθώρα βραβείων και τιμητικών διακρίσεων και έχει υπηρετήσει σε διάφορες συντακτικές και εξεταστικές επιτροπές.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 200 επιστημονικά άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.
Έχει εκλεγεί μέλος σε διάφορα συμβούλια και είναι ιδρυτικό μέλος του International Society of Heart Research (FISHR).
Είναι ερευνήτρια Α’ βαθμίδος στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Σύμβουλος Έρευνας του Κέντρου Καρδιαγγειακής Έρευνας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου La Plata της Αργεντινής και επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Kwangju της Κορέας.


Διαβάστε ακόμα:
Ειρήνη Ανδρουλή. Πρωτοποριακή έρευνα για τον καρκίνο του μαστού !  &  Μυρσίνη Καφώρου. Ανακάλυψε τεστ για την παιδική φυματίωση.  & Χαράλαμπος Τζούλης. Έλληνας επιστήμονας ενάντια στην νόσο Parkinson.  &  Όταν Έλληνες επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους,



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα