Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας ή Μεσογειακή Αναιμία. 2017

 
Ένα ακόμα βασικός λόγος και στην χώρα μας των προγεννητικών εξετάσεων μιας και είναι νόσος αποκλειστικά κληρονομική.
Ως μεσογειακή χώρα η πατρίδα μας σίγουρα έχει το ενδιαφέρον της στραμμένο στην μεσογειακή αναιμία ή θαλασσαιμία μιας και τα ποσοστά της είναι αρκετά υψηλά.
 

Το παρήγορο είναι ότι δεν ανήκουμε σε εκείνες τις χώρες που το ποσοστό πασχόντων αγγίζει μέχρι και το 16% του πληθυσμού τους.
Ναι μεν υπάρχει κύρια σε κατοίκους στο ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη, αλλά οι προγεννητικοί έλεγχοι που τουλάχιστον κατά το παρελθών ήταν αυστηροί, έχουν αποδώσει στην διάδοση της.
Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Οργάνωση Θαλασσαιμίας ως Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας ή Μεσογειακής Αναιμίας.
Έχει ως στόχο την αφύπνιση και ενθάρρυνση των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας, καθώς και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τα προβλήματα των θαλασσαιμικών και την προσπάθεια που απαιτείται για την ασφάλεια και την επάρκεια αίματος.

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε.
Εν αρχή τι είναι Μεσογειακή αναιμία ή Θαλασσαιμία:
Η μεσογειακή αναιμία ή θαλασσαιμία είναι
κληρονομική αυτοσωμική υπολειπόμενη νόσος η οποία εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή της Μεσογειου.

Στη Μεσογειακή αναιμία η γονιδιακή ατέλεια, η οποία μπορεί να είναι έλλειψη σε γονίδιο ή μετάλλαξη, έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη σύνθεση ή ακόμα και τη μη σύνθεση μιας εκ των σφαιρινών, ( α & β ) οι οποίες σχηματίζουν την αιμοσφαιρίνη.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει την σύνθεση μη φυσιολογικών μορίων αιμοσφαιρίνης και επομένως να προκληθεί
αναιμία, το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα της νόσου.
Οι δύο βασικές μορφές της ασθένειας, η α και η β, εντοπίζονται σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη και εικάζεται πως στην αρχαιότητα ήταν συνδεδεμένες με την ενδημικότητα της ελονοσίας.
Παλαιότερα η α-θαλασσαιμία εντοπίζονταν σε λαούς της
Δυτικής Αφρικής καθώς και της Νότιας Ασίας.

Σήμερα, ανευρίσκεται σε πληθυσμούς που ζουν στην Αφρική και την Αμερική. Επίσης, εντοπίζεται σε κάποιους λαούς καθώς και σε φυλές που ζουν στο Νεπάλ και στην Ινδία.
Η β-θαλασσαιμία εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στους πληθυσμούς που κατοικούν γύρω από τη Μεσόγειο, γεγονός που είναι άλλωστε υπεύθυνο και για την ονομασία της νόσου.
Ετυμολογικά κατάγεται από τις ελληνικές λέξεις θάλασσα και αίμα.
Στην Ευρώπη, τα μεγαλύτερα ποσοστά ασθενών εντοπίζονται στην
Ελλάδα, στις ακτές της Τουρκίας και ειδικότερα στις ακτές του Αιγαίου πελάγους αλλά και στις Μεσογειακές ακτές της, όπως και σε τμήματα της Ιταλίας.
Ιδιαίτερα, στα Μεσογειακά νησιά όπως είναι η Σαρδηνία, η Σικελία, η Κορσική, η Κύπρος και η Κρήτη η νόσος έχει ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό εμφάνισης.

Άλλοι λαοί της Μεσογείου, που ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή της, που εμφανίζουν κάποιο ποσοστό πασχόντων είναι αυτοί της Δυτικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής.
Μακριά από τη Μεσόγειο, η θαλασσαιμία εμφανίζεται και στη νότια Ασία, με το μεγαλύτερο ποσοστό φορέων της ασθένειας να είναι στις
Μαλδίβες. ( 16% του πληθυσμού )
Τέλος θαλασσαιμία εντοπίζεται κυρίως σε ανθρώπους που ζουν σε υγρά κλίματα, όπου εμφανίζεται συχνά και η
ελονοσία.
Επηρεάζει όλες τις φυλές, καθώς η θαλασσαιμία προστατεύει όλους αυτούς τους ανθρώπους από την ελονοσία, εξαιτίας της καθίζησης των
ερυθρών αιμοσφαιρίων
.
Στην Ελλάδα, 3.000 άνθρωποι με θαλασσαιμία χρειάζονται τακτικά αίμα.
Οι ανάγκες είναι μεγάλες και μπορεί να ξεπερνούν τις 30 μονάδες αίματος ανά άτομο το χρόνο.
Αυτός είναι ένας ακόμη σημαντικός λόγος για να αυξηθεί ο εθελοντισμός της αιμοδοσίας στη χώρα μας.



Διαβάστε ακόμα: 
Οι φυσιολογικές τιμές σιδήρου και ότι πρέπει να γνωρίζετε για την αναιμία  &  Ασθένειες αίματος. Υπάρχει αρωγή από την φύση ?  &  Ομάδα αίματος και υγεία. Πιο είναι το τρωτό τους σημείο ?  &  Ειρήνη Παπαπέτρου Αναζητά θεραπεία για τις ασθένειες του αίματος.  &  Το αίμα.




 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα