Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Εγκεφαλικών Όγκων

Ένας εγκεφαλικός όγκος, είναι οποιοσδήποτε ενδοκρανιακός όγκος που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη διαίρεση κυττάρων, κανονικά είτε μέσα στον εγκέφαλο, στα κρανιακά νεύρα, στις μεμβράνες που καλύπτουν τον εγκέφαλο (μήνιγγες), στο κρανίο, στο βλεννογόνο και κωνοειδή αδένα ή μπορεί να εξαπλωθεί από κάποιον καρκίνο
που εντοπίζεται σε άλλο μέρος του σώματος (μεταστατικοί όγκοι). 

Οι πρωτογενείς εγκεφαλικοί όγκοι στα παιδιά εντοπίζονται συνήθως στο οπίσθιο κρανιακό βόθριο και στους ενήλικες συνήθως εντοπίζονται στα εμπρόσθια εγκεφαλικά ημισφαίρια, παρόλο που μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε μέρος του εγκεφάλου.
Στις ΗΠΑ το 2005 έχουν υπολογιστεί 43.800 καινούριες υποθέσεις εγκεφαλικών όγκων, στις οποίες οφειλόταν το 1.4 τις εκατό όλων των καρκίνων, το 2,4 τις εκατό όλων των θανάτων που οφείλονταν σε καρκίνο και 20-45 τις εκατό των παιδιατρικών καρκίνων. Τελικώς εκτιμάται πως υπήρξαν 13.000 θάνατοι από όγκους του εγκεφάλου.
Με τον όρο «πρωτογενής όγκος» αναφερόμαστε στην αρχική ανατομική εντόπιση των εξαλλαγμένων
κυττάρων ενώ με τον όρο «δευτερογενής» εννοούμε την μετανάστευση των κυττάρων του πρωτοπαθούς όγκου (όπου και αν βρίσκεται αυτός) σε κάποια άλλη ανατομική θέση. Θα πρέπει να τονισθεί ότι οι όγκοι που μεθίστανται (οι δευτεροπαθείς) είναι και κακοήθεις. Γενικά οι όγκοι του εγκεφάλου περιλαμβάνουν το 85% των όγκων του ΚΝΣ, ενώ το υπόλοιπο 15% εντοπίζονται στο νωτιαίο μυελό.
Επίσης στην κλινική πράξη πολλές φορές ανευρίσκονται πρώτα οι δευτεροπαθείς εστίες ενός όγκου, ενώ σε ένα μικρό ποσοστό δεν ανευρίσκεται ποτέ ο πρωτοπαθής όγκος.
Οι πρωτογενείς όγκοι του εγκεφάλου λοιπόν είναι αυτοί που αναπτύσσονται στον εγκέφαλο και μπορεί ή όχι να δώσουν δευτεροπαθή εστία σε άλλες ανατομικές θέσεις.

Η 8η Ιουνίου
κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη στους πάσχοντες από εγκεφαλικούς όγκους και τις οικογένειές τους.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Εγκεφαλικών Όγκων ( World Brain Tumor Day ) ξεκίνησε το 2000 με πρωτοβουλία της γερμανικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Deutsche Hirntumorhilfe e.V» («Γερμανική Ένωση Εγκεφαλικών Όγκων»)
Ο εγκεφαλικός όγκος είναι οποιοσδήποτε ενδοκρανιακός όγκος, που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη διαίρεση κυττάρων.
Οι εγκεφαλικοί όγκοι διακρίνονται σε πρωτογενείς, που εμφανίζονται από μόνοι τους, χωρίς να έχει γίνει μετάσταση από κάποιο άλλο μέρος του σώματος, και σε δευτερογενείς, που είναι μεταστάσεις καρκίνων από διαφορετικά όργανα του σώματος.


Διαβάστε ακόμα:
Καρκινογόνα. Βόμβες μεγατόνων στο καθημερινό μας τραπέζι.  &  Νεοπλασίες – καρκίνος & Ganoderma Lucidum.  &  Chaga & καρκίνος. Φάκελος φαρμακευτικά μανιτάρια VI.  &  Καρκίνος, θεραπεία με ενίσχυση του ανοσιακού συστήματος.  &  Graviola. Όνομα άμεσα συνδεδεμένο με τον αγώνα κατά του καρκίνου




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα