Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Ακόμα και μια σταγόνα αίμα αν θα δώσεις μπορεί να σώσεις μια ζωή !
Ακούγεται υπερβολικό, μα όμως είναι η μόνη και πραγματική αλήθεια αρκεί κάποιος να έχει την πληροφόρηση πως δεκάδες επείγοντα χειρουργεία καθήμενα αναβάλετε γιατί υπάρχει έλλειψη αίματος. 
Οι μόνοι λόγοι που κανείς δικαιολογείται να μην είναι αιμοδότης είναι οι εξής:
  • Υπερτασικός.
  • Υποτασικός.
  • Άτομο με αναιμία.
  • Υπερήλικας.
  • Φορέας ηπατίτιδας και άλλων μολυσματικών νοσημάτων.
  • Χρόνιος ασθενής υπό φαρμακευτική αγωγή. ( Κορτιζόνη, αντιπηκτικά, ινσουλίνη κτλ )
Η 14η Ιουνίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.
Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους, τιμήθηκε δε, με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.
Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει.
Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως:
  • Να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες.
  • Να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κανονικοί αιμοδότες, δηλαδή τακτικοί εθελοντές αιμοδότες.
  • Να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας.
 
Κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίμα, σε 1.000.000 κατοίκους και άρα στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες.
 
 
Διαβάστε ακόμα: 

Βιταμίνη Κ ο ρυθμιστής της πηκτικότητας του αίματος.  &  Το αίμα.

 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα