Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Χοληστερόλη. Τι είναι πραγματικά και γιατί η στατίνες δεν λειτουργούν ?

Ήμουν νιος και γέρασα ακούγοντας το ίδιο αναποτελεσματικό τροπάριο.
Κακή χοληστερόλη ?
Α’ . . . από την μια στατίνες εν μέσω σοβαρών παρενεργειών και από την άλλη ένας μακρύς κατάλογος απαγορευμένων τροφών χωρίς ουσιαστικό, ριζικό αποτέλεσμα.
Προς τι λοιπόν αυτός ο φαύλος κύκλος ?

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω εκείνους τους ανθρώπους που αποφεύγουν τα αυγά, τα θαλασσινά ή οποιεσδήποτε φυσική τροφή, επειδή φοβούνται ότι αυτή θα τους οδηγήσει σε υψηλή χοληστερόλη.
 

Πέρα αυτού οι περισσότεροι προτιμούν να χρησιμοποιούν τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για να μειώσουν τη χοληστερόλη τους, χωρίς να έχουν ιδέα τι είναι στην πραγματικότητα αυτή.
Το αδιανόητο για εμένα προσωπικά είναι ότι ενώ καταλαβαίνουν ότι αυτά τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα θα τους κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό επιμένουν ως αμνοί στο προαύλιο του σφαγείου.
Βλέπετε, τεράστια αγορά εσόδων οι στατίνες για τις φαρμακευτικές εταιρίες παραγωγής και διακίνησης και πιο ο λόγος να διαταραχτεί !
Άλλωστε είναι γεγονός πως τις παρενέργειας των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων λίγο πολύ τις έχουμε αποδεχτεί, ποιος ο λόγος να καινοτομήσουμε βγαίνοντας από το μαντρί ?


Με λόγια απλά, τι είναι η χοληστερόλη ?
Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης λιποδιαλυτή ουσία που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του σώματος.
Το σώμα μας χρειάζεται κάποια χοληστερόλη για να λειτουργήσει σωστά.
Το ήπαρ χρειάζεται επαρκή ποσότητα χοληστερόλης για να καταστήσει το χολικό οξύ απαραίτητο για τις πεπτικές διαδικασίες.
Όταν χάνουμε τη χοληστερόλη, το πεπτικό μας σύστημα μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά.
Σε ότι αφορά την εγκεφαλική λειτουργία, η χοληστερόλη είναι πολύ σημαντική για τη σύνδεση των νευρώνων και τη μετάδοση μηνυμάτων.
Σας επιτρέπει απλά να σκεφτείτε, να διαμορφώσετε μνήμες και να μάθετε νέα πράγματα.
Μάλιστα σύμφωνα με πολλές μελέτες, τα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικά επεισόδια ενώ η ανεπάρκεια της χοληστερόλης μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, βίαιη συμπεριφορά και σκέψεις αυτοκτονίας.
Υπάρχουν μερικά είδη χοληστερόλης. Ορισμένα από αυτά χαρακτηρίζονται ως καλά και κάποια ως κακά.
 

Lip Λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας, ( HDL ) αυτή είναι γνωστή ως η καλή χοληστερόλη.
Βοηθά στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και το αίμα και τα μεταφέρει στο ήπαρ όπου επεξεργάζονται και εξαλείφονται.
Lip Λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας, ( LDL ) αυτή χαρακτηρίζεται ως η κακή χοληστερόλη.
Μεταφέρει χοληστερόλη στην κυκλοφορία του αίματος και προωθεί τη συσσώρευση πλάκας χοληστερόλης στα αρτηριακά τοιχώματα.
Όπως προανέφερα, οι φυσιολογικές χοληστερόλες είναι απαραίτητες για ορισμένες λειτουργίες στο σώμα μας και τις χρειαζόμαστε όλοι.

Ωστόσο, μπορούν να ξεφύγουν από τα φυσιολογικά όρια και αυτό συμβαίνει όταν η χοληστερόλη αυτή οξειδώνεται από το οξειδωτικό στρες που συμβαίνει στο σώμα μας ως αποτέλεσμα ενός φτωχού τρόπου ζωής και διατροφικών επιλογών.
Συνήθως προκαλείται από ελεύθερες ρίζες που προκύπτουν, από τα τηγανητά τρόφιμα με σπορέλαια, από τα επεξεργασμένα τρόφιμα με τις δεκάδες εκατοντάδες τοξίνες, τους περιβαλλοντικούς ρύπους, το άγχος και τον αφύσικο τρόπο διαβίωσης.
Μια κακή διατροφή χωρίς ισορροπία, που περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι, υποπροϊόντα κρέατος, υδρογονωμένα έλαια ( Τρανς λιπαρά ) και είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της οξειδώσεως της χοληστερόλης.
Έτσι και συνάμα με τους προαναφερόμενους παράγοντες κακής διαβίωσης θα παρουσιάσουμε το φαινόμενο αυξημένης κακής χοληστερόλης ( LDL ) και πολλές φορές πτώση της καλής ( HDL )
Εδώ σαφώς θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή σε αυτή την κατάσταση και να αποφασίσετε για τη θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

 
Στατίνες ή φυσική φόρμουλα καταπολέμησης του φαινομένου ?
 
Στατίνες και τα παράγωγα τους.
Γιατί οι στατίνες και τα παράγωγα τους δεν θα λειτουργήσουν ?
Η πλειοψηφία των δυτικών λαών ( Αμερική Ευρώπη ) χρησιμοποιεί φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα στατίνης, που μειώνουν τη χοληστερόλη συλλήβδην.
Απλοϊκά έχουν την ίδια αρχή, λογική δράσης της αντιβίωσης, της χημειοθεραπείας κτλ.
Δηλαδή η μεν αντιβίωση σκοτώνει και τους σαπρόφυτους ( Χρήσιμους ) μικροοργανισμούς, ( Μικρόβια κτλ ) η δε χημειοθεραπεία όλα τα κύτταρα πέριξ του όγκου. ( Καρκινικά και υγιή )
Έτσι και στατίνες εμποδίζουν ένα συγκεκριμένο ένζυμο στο ήπαρ από την παραγωγή χοληστερόλης στοχεύοντας αδιακρίτως στην μείωση αυτής.
Το εν λόγω όμως ένζυμο εμπλέκεται και σε πολλές άλλες διαδικασίες ομαλής λειτουργίας του οργανισμού.
Έτσι απλά μπορείτε να φανταστείτε την διαρκεί αναστάτωση που προκαλείται στην λειτουργία του οργανισμού χωρίς τις άλλες βιολογικές του λειτουργίες ?
Ας μην γελιόμαστε, τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα με στατίνες και τα παράγωγα τους έχουν καταγεγραμμένες σοβαρές παρενέργειας και σε υψηλά ποσοστά όπως:
  • Νεφρική ανεπάρκεια.
  • Αναπνευστική ανεπάρκεια
  • Μυελική και νευρική βλάβη
  • Διαβήτης τύπου 2
  • Αναιμία.
  • Κατάθλιψη.
  • Σωματική δυσλειτουργία.
  • Καταστροφή σε ηπατικά ένζυμα.
  • Διαταραχή του ήπατος.
  • Η απώλεια μνήμης που οδηγεί στη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Θυμίζω αυστηρή απαγόρευση χορήγησης στατίνης κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης και γαλουχίας. ( Παρεμποδίζει την ανάπτυξη του εμβρύου και του μωρού. )
Για το τέλος άφησα την αναποτελεσματικότητα ρύθμισης της χοληστερόλης που ως είθισται αλλάζουμε φάρμακα, αυξάνουμε δοσολογίες, επισφραγίζουμε την διαβίωση μας μέσα σε ανούσιες στερήσεις κτλ. 
 
Πώς να βελτιστοποιήσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας με φυσικούς τρόπους.
 
Διατροφή:
Τραφείτε όπως οι Έλληνες ανακοίνωσαν σε συνέδριο Βρετανοί επιστήμονες το 2011 για να έχετε καλή υγεία, ευεξία και ομορφιά. 
Δεν εννοούσαν τίποτε παραπάνω από την διατροφή των γιαγιάδων μας που σε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα συμπεριελάμβαναν άφθονα φρούτα και λαχανικά, όσπρια και ζυμαρικά, και μια ημέρα της εβδομάδας ψάρι, άσπρο ή κόκκινο κρέας.
Δεν ήξεραν τα διάφορα σπορέλαια, είχαν μόνο το ελαιόλαδο, αγνοούσαν τα τρανς βούτυρα, είχαν μόνο τα ζωικά και τέλος δεν έμπαιναν σε καμιά διαδικασία επεξεργασμένων τροφών, χαμηλών λιπαρών και συσκευασμένων γλυκισμάτων.
Αυτή ήταν και θέλω να πιστεύω ότι θα παραμείνει η Ελληνική κουζίνα και που δεν έχει καμία σχέση με την Μεσογειακή όπως ορισμένοι αρέσκονται να διαδίδουν.
Διατηρήστε την ημερήσια αναλογία 50% φρούτα και λαχανικά 25% υδατάνθρακες και 25% πρωτεΐνη σε μια λογική αναλογία ελαιολάδου κατά προτίμηση και ζωικού λίπους απλά.
Τέλος θα θυμίσω πως ο άνθρωπος είναι παμφάγος και ας μην προσπαθήσουμε να του αλλάξουμε την φύση του.
 
 
Άσκηση:
Εδώ θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως προσωπικά όταν αναφέρομαι σε άσκηση δεν εννοώ επιπέδου πρωταθλητισμού, ούτε καν τρέξτε στα γυμναστήρια της γειτονιάς σας.
Αν θέλετε να το κάνετε, καλώς να το κάνετε.
Εγώ αρκούμε έστω και τρις φορές την εβδομάδα να περπατάτε σε επίπεδο mars τουλάχιστον για 45 με 50 λεπτά.
Αυτό θα μας τονώσει το καρδιαγγειακό μας σύστημα και θα αποτρέψει την δημιουργία λιμνάζουσας περιοχής σε αυτό που κατά συνέπεια . . . πρόβλημα.
 
Αποτοξίνωση:
Πολλές φορές έχω αναφέρει πως όσο και αν προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτονόητες τοξίνες να εισέρθουν στον οργανισμό μας δεν θα το καταφέρουμε.
Ο λόγος απλός.
Άπειρες τοξίνες κυκλοφορούν ελεύθερες γύρο μας, από το περιβάλλον, το νερό, την διατροφική αλυσίδα.
Συνεπώς εκτός τις επιλογής μας συστηματικά σε αντιοξειδωτικές τροφές, φρούτα και λαχανικά όπως τα πορτοκάλια, το λεμόνι, τα φασόλια, το λάχανο, το μπρόκολο, το πράσινο τσάι, το ρόδι κτλ καλό είναι τουλάχιστον για δυο με τρις μήνες τον χρόνο να ακλουθούμε την φόρμουλα καθολικής αποτοξίνωσης του πανεπιστημίου των Αθηνών που συμπεριλαμβάνει σε μια μελετημένη αναλογία το Pine Bark ( Piknogenol ) τα εκχυλίσματα Grape Seed extract και το Ginko Biloba.
Ανεξάρτητα από αυτό θα σας θυμίσω πως υπάρχουν και αλλά φυσικά ιάματα ειδικευμένης αποτοξίνωσης και πιο συστηματικής λήψης, ανάλογης της κλινικής εικόνας που παρουσιάζεται όπως είναι το Ganodema Lucidum, το Γαϊδουράγκαθο, τα A.F.A. κ.α.
 
 
Έλεγχος του σωματικού βάρους:
Επίσης όταν αναφέρομαι στο σωματικό βάρος θα σας θυμίσω πως είμαι αντίθετος με κάθε δίαιτα fast για γρήγορη απώλεια περιττών κιλών και παραμένω στις θέσεις μου που δεν είναι άλλες από την μείωση της ποσότητας τροφής, απομάκρυνση από αυτή της υπερβολικής ζάχαρης ( Γλυκά, μπισκότα, σοκολάτες κτλ ) αύξηση της ημερήσιας δραστηριότητας, τουλάχιστον 2 λίτρα νερό φίλτρου και ασφαλώς παράλληλη λήψη A.F.A. για την θωράκιση του οργανισμού και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Με αυτή την μέθοδο άξονα θα μπορέσουμε να χάσουμε περιττά κιλά αργά ναι μεν αλλά μόνιμα, να τα διατηρήσουμε, ή και να τα αυξήσουμε.
 
Καίρια αντιμετώπιση της Χοληστερίνης με εξειδικευμένα φυσικά ιάματα.
Πολλά είναι τα φυσικά ιάματα που υπόσχονται την πτώση της χοληστερόλης.
Κάποια το επιτυγχάνουν εμμέσως και σε βάθος χρόνου, κάποια άλλα απλά υποβοηθούν και κάποια άλλα κακά τα ψέματα είναι αναποτελεσματικά και ας υπάρχουν αναφορές επί αυτού.
Εκείνο που πραγματικά έχει άμεσο αποτέλεσμα καταπολεμώντας το πρόβλημα στην ρίζα του και χαρακτηρίζεται προσαρμογόνο, ( Δηλαδή μειώνει την κακή χοληστερόλη παράλληλα και τα τριγλικερίδια, ενώ αυξάνει την καλή και την προσαρμόζει στα φυσιολογικά επίπεδα. ) είναι η φόρμουλα που παρουσίασε το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.  
Μια κάψουλα που περιέχει τις ακριβείς ποσότητες, κλινικά ελεγμένες συγκεντρώσεις από πολυφαινόλες, κατεχίνες και ανθοκυανίνες προερχόμενες από εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού, ροδιού και βιταμίνης C, έδωσαν την ουσιαστική άμεση λύση.
Σε κλινική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πανεπιστημιακές κλινικές των Αθηνών και της Κρήτης απέδειξαν ότι από την πάροδο κιόλας του πρώτου τριμήνου ΟΧΙ μόνο οι δέκτες της κακής χοληστερόλης μειώθηκαν κατά 30 με 35%, άλλα αυξήθηκε και η καλή κατά 10 με 14% έτσι ώστε ο διαιρέτης τους αν όχι να βρίσκεται μέσα στα φυσιολογικά όρια έστω να τα αγγίζει.
Σε διάστημα δε έξη μηνών αποδείχτηκε:   
  • Μείωση στην LDL* ορού (κακή χοληστερίνη)
  • Αύξηση της HDL ορού (καλή χοληστερίνη)
  • Αύξηση της συνολικής γλουταθειόνης ( GSH ) του πλάσματος σε άνδρες και γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ
  • Διέγερση της οστεογένεσης των βλαστοκυττάρων με τελικό αποτέλεσμα την οστική πυκνότητα (BDM)
  • Ενίσχυση του αντιοξειδωτικού αμυντικού συστήματος παρέχοντας προστασία κατά του οξειδωτικού στρες
Σημαντικό:
Άλλες παράλληλες κλινικές έρευνες έδειξαν προστασία από τη δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών και κατ’ επέκταση από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ επηρεάζεται και η σύσπαση των λείων μυϊκών ινών που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του καρδιακού παλμού.
Σημαντική επίσης είναι η δράση στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του ουρικού οξέος, του σωματικού λίπους και του καρκίνου του προστάτη.
Επιμηκύνει τον μετεγχειρητικό χρόνο διπλασιασμού του PSA, ενώ καθυστερεί τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και προκαλεί τον θάνατο τους. Περισσότερες έρευνες έδειξαν τη θετική επίδραση στη φθορά των χόνδρων, στη νόσο Αλτσχάιμερ και στην παρεμπόδιση δημιουργίας όγκων του δέρματος.
Υπάρχουν πολλές άλλες μελέτες και συνεχής έρευνα για τη θεραπεία του καρκίνου, περιλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του προστάτη, των πνευμόνων και του μελανώματος.
*Μελέτη του τομέα της Κλινικής Φαρμακολογίας της Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ασθενείς με υπερχοληστεριναιμία.
 
Συμπερασματικά:
Γίνεται κατανοητό σε όλους, πως από την μια τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που ασφαλώς δίνουν λύσης σε πολλές περιπτώσεις, επισύρουν σοβαρές παρενέργειες και από την άλλη ενώ η δύναμη της φύσης που αν το θέλετε μας έδωσε τα φώτα, μπορεί να τα αντικαταστήσει σε μεγάλο ποσοστό αρκεί να το πιστέψουμε.
Τέλος ας λάβουμε υπ όψιν μας, πιθανά και για λόγους σκοπιμότητας μόνο ένα μικρό ποσοστό συνανθρώπων μας ενημερώνεται σωστά και την εμπιστεύονται δυστυχώς χωρίς δυσπιστία.
Υπάρχουν λόγοι και αιτίες ασφαλώς, αλλά δεν είναι της παρούσης να αναφερθώ. 
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο
e-mail g.g.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834
 
  
 
Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός
 
 
 
Διαβάστε ακόμα: 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα