Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Κατακράτηση υγρών. Η φυσική αντιμετώπιση του.

Πρησμένα πόδια, σπανιότερα χέρια, σημάδια στις γάμπες από τις κάλτσες, φαινόμενο
να μην μας χωρούν τα παπούτσια μας από το πρήξιμο μετά από ολιγόωρη ορθοστασία ?
Κατακράτηση νερού στην κοιλιακή χώρα
τους μηρούς και τους γλουτούς ?
Ναι, δεν είναι συμπτώματα που θα μπορούσαν
να περάσουν απαρατήρητα.

Ο όρος κατακράτηση, ή κατακράτηση υγρών, ( νερού ) δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και προ πάντων δεν παρουσιάζεται μόνο σε άτομα μεγάλης ηλικίας.
Συμβαίνει συχνά και σε νεότερες ηλικίες με προτίμηση τις γυναίκες κυρίως λίγο πριν την περίοδο. 
Στις περισσότερες περιπτώσεις, προκαλείται οίδημα στους αστραγάλους, τα πόδια χαμηλά κύρια στο κουντουπιέ, ( Ταρσός, Μετατάρσιο ) στα χέρια, αλλά και γενικότερα στα πόδια, τους γλουτούς και την κοιλιά.
Τα αίτια που προκαλούν τα οιδήματα αυτού του τύπου είναι πάρα πολλά, από απλά που εύκολα θα αντιμετωπιστούν έως και πολύ σοβαρά που χρήζουν ειδικής αγωγής και συνεχούς παρακολούθησης.
Τέλος θα θυμίσω πως η μακροχρόνια αγωγή με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα πολλές φορές δημιουργεί οιδήματα στα άκρα.


Αίτια:
Πολλές από τις αιτίες του οιδήματος δεν θεωρούνται απειλητικές για τη ζωή και με ειδικευμένα φυσικά ιάματα και κατάλληλη διατροφή θα αντιμετωπιστούν εύκολα.
Αυτά είναι κακή διατροφή, στατικός τρόπος διαβίωσης, παχυσαρκία, ορμονική ανωμαλία, ( Κύρια στις γυναίκες παραμονή περιόδου. ) υπέρταση, αυξημένο ουρικό οξύ, κακό κυκλοφορικό σύστημα κ.α. ( Κακή κυκλοφορία του αίματος )
Ωστόσο, τα φαινόμενα αυτά μπορεί να υποδεικνύουν σοβαρές ιατρικές καταστάσεις όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή νεφρική ανεπάρκεια που χρήζουν ειδικής και ανάλογης κατά περίσταση αντιμετώπισης.
Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να διαπιστώσετε την αιτία της κατακράτησης του νερού, ώστε να μπορείτε ανάλογα να το αντιστρέψετε.


Διατροφικά αίτια:
 

Υπερβολική πρόσληψη νατρίου.
Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ακόμα και η συνήθεια να αλατίζουμε το φαγητό μας λίγο παραπάνω, σε συνδυασμό και της ανεπαρκούς κατανάλωσης ύδατος, υποχρεώνει έμμεσα το σώμα σας να δημιουργεί τα αποθέματά του.
Με αυτό τον απλοϊκό τρόπο, το σώμα μας αρχίζει να συγκρατεί το νερό και να μην το αποβάλει, προκειμένου να υπάρξει μια ικανοποιητική αραίωση του νατρίου.
Εκτός από το μαγειρικό αλάτι που είναι το πιο δημοφιλές προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, υπάρχουν πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως κονσερβοποιημένα λαχανικά, τουρσιά, μεταποιημένο κρέας, παστά ψάρια, και ορισμένα καρυκεύματα γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αλάτι και κατά συνέπεια σε νάτριο.
Η χρησιμοποίηση από την μια φινιρισμένου αλατιού με καθόλου ή ελάχιστη περιεκτικότητα σε νάτριο και η αύξηση κατανάλωσης φιλτραρισμένου νερού, σε αυτήν την περίπτωση θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα. 


Ανεπάρκεια μαγνησίου.
Όσο και αν μοιάζει με απίθανο η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση νερού.
Αυτό το αναφέρω γιατί η ημερήσιες ανάγκες μας σε μαγνήσιο είναι τόσο μικρές που πραγματικά εύκολα μπορούμε να τις προσλάβουμε μέσο της καθημερινής μας διατροφής εκτός και αν αποτελείται μόνο από επεξεργασμένη πρώτη υλη ( Προσαγορευόμενα ειδή κτλ ) και τα φρούτα με τα λαχανικά είναι άγνωστα για εμάς.
Σύμφωνα με μελέτη, 200 mg μαγνησίου σε καθημερινή βάση που μπορούμε να τα προσλάβουμε εύκολα αν η διατροφή μας και αυτό θα συμβεί αν άπτεται στην Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα.
Τα τρόφιμα που αποτελούν μεγάλη πηγή μαγνησίου περιλαμβάνουν καρύδια, δημητριακά ολικής αλέσεως, σπανάκι, σκούρα πράσινα λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα, μαύρη σοκολάτα, μπανάνα, μπιζέλια, φρέσκα πλατιά ή στρογγυλά φασόλια κ.α.


Ανεπάρκεια στη βιταμίνη Β6.
Η βιταμίνη Β6 παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της ισορροπίας του νερού στο σώμα, έτσι μια ανεπάρκεια σε αυτή μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση νερού.
Μάλιστα μια μελέτη έδειξε ότι η βιταμίνη Β6 είναι εξαιρετικά ευεργετική για τις γυναίκες που έχουν κατακράτηση νερού λόγω προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Στην πραγματικότητα, η βιταμίνη Β6 παρείχε καλύτερα αποτελέσματα από τα περισσότερα από τα άλλα συμπληρώματα.
Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε αυτή τη βιταμίνη είναι από την τρόφιμη, καθώς αυτή η υδατοδιαλυτή βιταμίνη απαιτεί πολλούς συμπαράγοντες για να εργαστούν.
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη B6 περιλαμβάνουν αποξηραμένα φρούτα, μπανάνες, πατάτες, τόνος, άπαχο βόειο κρέας, γαλοπούλα, κοτόπουλο, φιστίκια και ηλιόσπορους.


Έλλειψη καλίου.
Το κάλιο είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μεταλλικό στοιχείο για τη βέλτιστη λειτουργία των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων στο σώμα.
Από την άλλη το κάλιο απαιτείται για να διατηρεί μια κανονική ισορροπία νερού στο σώμα.
Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νάτριο ή η υπερβολική εφίδρωση μέσω της σωματικής άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια του καλίου, προκαλώντας έτσι κατακράτηση νερού.
Η έλλειψη καλίου επίσης μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως μυϊκούς σπασμούς, κράμπες και αύξηση σωματικού βάρους.
Απλά, το κάλιο μειώνει το επίπεδο νατρίου στο αίμα και παράλληλα αυξάνει την παραγωγή ούρων που με τη σειρά τους μειώνουν την κατακράτηση νερού.
Υπάρχουν πολλά φρούτα που είναι μια μεγάλη πηγή καλίου.
Το καρπούζι, το αχλάδι, τα σταφύλια, τα ροδάκινα, τα μηλα, καθώς το μέλι είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο.
Έτσι, αντί να λαμβάνετε συμπληρώματα που μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, φροντίστε να συμπεριλάβετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας. 


Αφυδάτωση.
Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ανθρώπων που περιορίζουν την πρόσληψη τους σε νερό σε ένα, δυο ποτηράκια την ημέρα και αυτό κατά τους καλοκαιρινούς μόνο μήνες.
Η ανεπαρκής κατανάλωση νερού σίγουρα θα οδηγήσει σε αφυδάτωση.
Όταν είστε αφυδατωμένοι, το σώμα σας μπαίνει σε λειτουργία επιβίωσης και διατηρεί, καταρατά το υπάρχον νερό.
Η τακτική κατανάλωση φιλτραρισμένου νερού επαναλαμβάνω και χυμών υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο μπορεί να ανακουφίσει αυτή την κατάσταση.

Ποτέ μην αντικαθιστάτε την πρόσληψη νερού με καφέ ή ποτά σόδας, καθώς μπορεί να αφυδατώσετε περισσότερο τα κύτταρα σας.

Γενικότερα η κακή διατροφή.
Η κακή διατροφή δεν έχει μόνο πρόβλημα τις χιλιάδες απρόσκλητες τοξίνες που εισχωρούν στον οργανισμό μας με δυσάρεστες συνέπιες την επιβάρυνση σε καρδιαγγειακό, ήπαρ και νεφρούς.
Οι διαφορές επεξεργασμένες ουσίες επηρεάζουν δραματικά την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
Έτσι είναι βέβαιο πως τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης μα και νάτριου, καθώς και όλα τα τεχνητά πρόσθετα τροφίμων θα βλάψουν αργά ή γρήγορα τα νεφρά σας και το συκώτι.
Τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη προκαλούν ταχείες αιχμές στην ινσουλίνη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για παράδειγμα.
Με αυτό τον τρόπο, τα κύτταρα σας θα διατηρήσουν περισσότερο νάτριο αυξάνοντας την απορρόφηση του νατρίου, συνεπώς θα επιβαρύνουν και τα νεφρά.
Το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα με κάθε κόστος. ( Κόπο, χρόνο, φορές και χρήμα. )
Η αποτοξίνωση είναι επιβεβλημένη από την μια μεριά, αλλά και από την άλλη ξέρετε τις θέσεις μου ενάντια σε κάθε βίαιη ενέργεια ακόμα και αποτοξίνωσης. ( Εξαντλητικές νύστες έστω και λίγων ημερών, κατανάλωση μόνο χυμών κτλ )
Η φόρμουλα του Πανεπιστημίου των Αθηνών καθολικής αποτοξίνωσης για παράδειγμα για εμένα προσωπικά είναι μια από τις ιδανικότερες λύσεις και επιστημονικά τεκμηριωμένη. 


Φυσικά ιάματα, και συμπληρώματα διατροφής:
Δεν είναι λίγα τα φυσικά ιάματα ή τα συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στην απομάκρυνση των υγρών από το σώμα και την ισορροπία που απαιτεί η σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Έτσι ανάλογα με τα απλά αίτια και πέρα της προαναφερόμενης αποτοξίνωσης έχουμε τα εξής: 


Πολυδύναμη κάψουλα.
Ένα μελετώμενο πολυδύναμο σκεύασμα. επίσης προϊόν έρευνας του πανεπιστήμιο των Αθηνών είναι η κάψουλα που περιέχει Grape Seed Extract, Pine Bark ( Piknogenol ) Acerola, Noni, Spirulina, Ιπποφαές και Γαϊδουράγκαθο.
Θα σας καλύψει από όλα εκείνα τα αίτια έλλειψης βιταμινών και μετάλλων, ενώ παράλληλα θα προσφέρει και μια ισχυρή αποτοξίνωση κύρια σε συκώτι και νεφρούς.
Προσωπικά πιστεύω πως είναι ένα απαραίτητο συμπλήρωμα όχι μόνο για άτομα με έντονη δραστηριότητα και πρόχειρη διατροφή, αλλά και σε όσους λαμβάνουν μακροχρόνια φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα κύρια της κατηγορίας των στατινών.


Gerlic ( Σκόρδο )
Είναι ιδανικό για την ομαλοποίηση του καρδιακού ρυθμού και της κυκλοφορίας του αίματος, πέρα όλων εκείνων των ευεργετημάτων που έχει. ( Αντισηψία, αποτοξίνωση, ομαλοποίηση του ουροποιητικού. )


Blue Green Algae. ( A.F.A. )
Πολλά είναι τα ωφέλει γενικότερα σώματος και οργανισμού από την συστηματική λήψη των A.F.A.
Επί του προκειμένου πέρα από την κάλυψη βιταμινών του συμπλέγματος Β και των μετάλλων που απαιτούνται καθημερινά, εξισορροπούν την αναλογία οξυγόνου ( Νερού ) στα κύτταρα.
Liver Shield. ( Γαϊδουράγκαθο )
Η Καθολική αποτοξίνωση στο ήπαρ και τους νεφρούς που συχνά ευθύνονται για την κατακράτηση νερού.


Maca.
Για τις περιπτώσεις κατακράτησης λόγο ορμονικών διαταραχών κύρια προ περιόδου, ή κατά το διάστημα της εμμηνόπαυσης.
Ένα προσαρμογόνο βότανο που εξισορροπεί, προσαρμόζει την έκκριση των ορμονών σε φυσιολογικά επίπεδα.


Παθολογικές καταστάσεις νεφρών, κακής κυκλοφορίας του αίματος.

Ganoderma Lucidum.
Το έχω χαρακτηρίσει ως άξονα κάθε θεραπείας και ίαμα επιλογής πρόληψης και μακροζωίας.
Πέρα όλων των άλλων ευεργετημάτων του, με την καλή κυκλοφορία που καθιστά η συστηματική του λήψη στο αίμα εξισορροπεί το νερό σε όλο το σώμα και το προστατεύει όχι μόνο από την κατακράτηση, αλλά ακόμα και από την αφυδάτωση.
Εκτός αυτού αυξάνει τον ρυθμό ανάπλασης των κυττάρων τόσο στους νεφρούς, όσο και στο ήπαρ. 


Cordycps.
Επίσης προσαρμογόνο ίαμα που θα προστατεύει νεφρούς και ήπαρ, ενώ παράλληλα θα εξισορροπήσει και το ορμονικό σύστηνα που πολλές φορές ευθύνεται στο φαινόμενο κατακράτησης.
Από την άλλη κλινικές μελέτες αναφέρουν την αρωγή του στην ίαση παθήσεων νεφρών και ήπατος.



Συμπερασματικά:
Ασφαλώς όπως προανέφερα η κατακράτηση νερού θα πρέπει αφενός να διαγνωστεί το αίτιο της από τους ειδικούς και αφετέρου να καταπολεμηθεί άμεσα.
Σαφώς και υπάρχουν η φυσικές λύσεις σε κάθε περίπτωση με μόνη διαφορά ότι οι λήψεις σε όποιο φυσικό ίαμα ή συμπλήρωμα διατροφής καταλήξετε να γίνει συστηματικά και μακροχρόνια.
Είναι μέγα λάθος θα επαναλάβω ακόμα μια φορά να κυριευτείτε με ανυπομονησία και να απαιτείται ίαση μέσα σε λίγες μέρες.  
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο
e-mail g.g.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834

 

Γιώργος ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 
Διαβάστε ακόμα:
Φυσικό Πολυβιταμινούχο, Αντιοξειδωτικό ή απλά το Κλειδί θεραπείας και διατήρησης της υγείας.  &  Αποτοξίνωση. Τελικά είναι αυτό που νομίζεις ?  &  Πυκνογενόλη – αντιοξείδωση. Όνομα και συνώνυμο !  &  Ganoderma Lucidum. Ο άξονας κάθε θεραπείας.  &  Γανοθεραπεία και κυκλοφορικό σύστημα, ή καρδιαγγειακό.  

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα