Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Τατουάζ & Χένα. Πόσο αθώα είναι ?

 
Μια μόδα χωρίς όρια τελικά με άγνωστες συνέπειες
μα με γνωστούς κινδύνους για την υγεία.
Ότι θα φτάναμε στο σημείο να ψάχνουμε κορμιά στις παραλίες που δεν θα έχουν κάποιο τατουάζ ούτε που το είχα φανταστεί.
 

Δεν είναι Ελληνικό φαινόμενο μόνο, αλλά δεν παύει να αποτελεί κύριο μέλημα και επιθυμία των περισσοτέρων νέων ως επιτελεστούν μιας και το επιτάσσει η αδηφάγα μόδα.

Πέρα από την αντικειμενικότητα λοιπόν, του μου αρέσει, δεν μου αρέσει και της ημερομηνίας λήξης της μόδας αυτής που λογικά θα υπάρξει κάποια στιγμή, εγκυμονούν και διάφοροι παράγοντες κινδύνου για την υγεία.

Εδώ θα επικαλεστώ την ανακοίνωση του καθηγητή Μιχελάκη που ως επικεφαλής του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης που λέει σε δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό Contact Dermatitis το 2015. ( Leger et al., 2015 )

«Γενικά, οι επιπλοκές από το τατουάζ δεν είναι σπάνιες»,
Μεγάλη έρευνα έδειξε ότι περίπου 6% των ατόμων που κάνουν τατουάζ εκδηλώνουν κάποιου είδους
εξάνθημα, μόλυνση, σοβαρό κνησμό ή διόγκωση, που μερικές φορές κάνει τέσσερις ή περισσότερους μήνες για να υποχωρήσει και σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και χρόνια.
Επίσης σε άλλες περιπτώσεις αυτές οι επιπλοκές υποχωρούν μόνες τους ή με απλά μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη ή και ισχυρά αντιβιοτικά, και σε άλλες χρειάζονται ακόμα και επεμβατική θεραπεία ( Χειρουργείο ).
Το έναυσμα αυτής της αναφοράς μου στα τατουάζ μου έδωσε από την μια η πρόσφατη είδηση περιπέτειας που υπέστη νεαρή κοπέλα από ένα αθώο τατουάζ χένας, αλλά και από την άλλη οι πολλοί υπαίθριοι καλλιτέχνες δραματογράφοι ( Όπως αρέσκονται να ονομάζονται ) στις διάφορες τουριστικές περιοχές.
Η είδηση λοιπόν είχε τον εξής τίτλο ( Ένα τατουάζ από χένα την οδήγησε στο νοσοκομείο ! )

Μία νεαρή κοπέλα από τη Βρετανία βρέθηκε σε τουριστικό θέρετρο της γειτονικής Βουλγαρίας και σε μία βόλτα της στην παραλία αποφάσισε να ζωγραφίσει στο χέρι της ένα λουλούδι από χένα.
Για δέκα μέρες η κοπέλα ήταν ιδιαίτερα χαρούμενη με το όμορφο σχέδιο που είχε στο χέρι της, αλλά σιγά, σιγά όμως το λουλούδι άρχισε να ξεθωριάζει και τη θέση του πήρε μία δυσάρεστη φαγούρα και το όμορφο λουλούδι από την μαύρη χένα μετατράπηκε σε μία πληγή με μικρές φουσκάλες.
Η 20χρονη επισκέφτηκε νοσοκομείο όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η χένα της προκάλεσε χημικό έγκαυμα, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα της αφήσει μόνιμες ουλές και τις συνέστησαν ισχυρή φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά για την αποφυγή περαιτέρω μόλυνσης.
Για τη δημιουργία τατουάζ χένας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Welt, πολλές φορές χρησιμοποιείται μία μαύρη πάστα, τα ακριβή συστατικά της οποίας δεν είναι απολύτως γνωστά, οπότε η χρήση της θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και να αποφεύγεται στα παιδιά σε γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή και γαλουχίας.

Επιπλέον οι δερματολόγοι συστήνουν πριν από την εφαρμογή ακόμα και της φυσικής χένας στο σώμα να γίνεται δοκιμή σε ένα μικρό σημείο για να διαπιστωθεί εάν κάποιος είναι αλλεργικός ή όχι στην ουσία αυτή μιας και δεν είναι απόλυτα αθώα.

Μπορεί η χένα να χρησιμοποιείται για τον χρωματισμό του δέρματος και των μαλλιών από τα αρχαία χρόνια, ωστόσο πάντα πρέπει να γίνεται με προσοχή και με την επίβλεψη των ειδικών.

Τουλάχιστον να ξέρετε:
Αν σου αρέσει τόσο πολύ, ρισκάρισε το 6% της παρενέργειας και ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες.
Το
τατουάζ είναι ένα μόνιμο σημάδι ή σχέδιο που δημιουργείται στο δέρμα με την εισαγωγή ειδικών χρωστικών ουσιών στην εσωτερική στοιβάδα του, το λεγόμενο κυρίως δέρμα ή χόριο.
Τυπικά, ο tattoo artist χρησιμοποιεί μία φορητή συσκευή με την οποία μία ή περισσότερες μικρές βελόνες τρυπούν επαναλαμβανόμενα το δέρμα, εγχέοντας με κάθε τρύπημα μικροσκοπικές σταγόνες από τη χρωστική.
Η διαδικασία αυτή, που γίνεται χωρίς αναισθητικό, προκαλεί μικρή αιμορραγία και από ελάχιστο έως και σοβαρό πόνο, ανάλογα με το όριο αντοχής κάθε ατόμου και το σημείο του σώματος όπου γίνεται το τατουάζ.
Η
δερματοστιξία, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του, προϋποθέτει λύση της συνεχείας του δέρματος, δηλαδή πληγή, και εξαιτίας αυτού του γεγονότος μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές, λέει ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος εξειδικευμένος στην Αισθητική Δερματολογία - Δερματοχειρουργική.

Στις πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνονται:

Αλλεργικές αντιδράσεις.
Οι χρωστικές που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ, ειδικά οι κόκκινες, οι πράσινες, οι κίτρινες και οι μπλε, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική δερματική αντίδραση ( Κνησμώδες εξάνθημα, οίδημα κ.α. ) στο σημείο της έγχυσής τους.
Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί αμέσως μετά το τατουάζ ή και πολύ καιρό αργότερα, ακόμα και έπειτα από μήνες ή χρόνια όπως συμβαίνει με τις λεγόμενες όψιμες αντιδράσεις όπως η οξεία εκζεματώδης δερματίτιδα.

Μολύνσεις.
Αν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, μπορεί να υπάρξει μόλυνση της πληγής από μικρόβια όπως ο
σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος κ.α.
Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να παρουσιαστούν συμπτώματα όπως διόγκωση, πόνος, ερυθρότητα, κνησμός, πύον και σπανιότατα εισβολή των μικροβίων στο αίμα, με σοβαρές συνέπειες.
Οι μολύνσεις αυτές απαιτούν ισχυρή αντιβιοτική θεραπεία αλλά αν το υπαίτιο μικρόβιο είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, ( Όπως π.χ. ο πολυανθεκτικός χρυσίζων σταφυλόκοκκος ) η αντιμετώπιση είναι πολύ δύσκολη.

Άλλα δερματικά προβλήματα.
Μερικές φορές δημιουργούνται γύρω από τις χρωστικές του τατουάζ τα λεγόμενα κοκκιώματα.
Πρόκειται για τοπικές συσσωρεύσεις κυττάρων του ανοσοποιητικού, που οφείλονται στην προσπάθειά του να απομακρύνει τις χρωστικές.
Μπορεί επίσης να εμφανιστούν χηλοειδή, δηλαδή δερματικές υπερπλασίες που οφείλονται στην υπερβολική ανάπτυξη ινώδους ( Ουλώδους ) ιστού.

Μετάδοση νοσημάτων.
Αν ο εξοπλισμός με τον οποίο γίνεται το τατουάζ δεν έχει απολυμανθεί σωστά, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης διαφόρων νοσημάτων, όπως τέτανος,
ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C, ακόμα και HIV/AIDS.

Επιπλοκές στη μαγνητική τομογραφία.
Έχουν υπάρξει μερικές αναφορές για ανθρώπους με μεγάλα τατουάζ, ( Ή μόνιμο μακιγιάζ ) οι οποίοι εκδήλωσαν διόγκωση ή έγκαυμα του δέρματος στο σημείο του τατουάζ, όταν έκαναν μαγνητική τομογραφία.
Έχουν επίσης υπάρξει αναφορές για περιπτώσεις όπου οι χρωστικές του τατουάζ επηρέασαν την ποιότητα της λαμβανόμενης εικόνας στην μαγνητική τομογραφία.
Η αιτία αυτών των εξαιρετικά σπάνιων αντιδράσεων δεν είναι γνωστή, αλλά ίσως οφείλονται σε αλληλεπίδραση με τα μεταλλικά στοιχεία ορισμένων χρωστικών, ειδικά της μαύρης μελάνης.
Πάντως αυτό είναι σπάνιο και έτσι τα τατουάζ δεν ανήκουν στις αντενδείξεις για μαγνητική.


Συμβουλές προστασίας:
Για να αποφύγετε τις επιπλοκές, ο Δρ. Μιχελάκης συνιστά τα κάτωθι:

Πάρα πολύ προσεκτική επιλογή του tattoo artist.
Πρέπει να είναι εκπαιδευμένος, να διαθέτει σύγχρονο studio και να έχει κλίβανους αποστείρωσης στο χώρο του.
Να προτιμάτε τα στούντιο που είναι πεντακάθαρα και χρησιμοποιούν βελόνες μιας χρήσης.
Βεβαιωθείτε ότι ο tattoo artist θα φορέσει καινούργια, αποστειρωμένα, χειρουργικά γάντια μιας χρήσης πριν αρχίσει να σας κάνει το τατουάζ.
Βεβαιωθείτε ότι η συσκευασία κάθε βελόνας που θα χρησιμοποιηθεί πάνω σας, θα ανοίγεται μπροστά σας.
Βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας θα απολυμανθεί πριν και μετά το τατουάζ, και θα καλυφθεί με αποστειρωμένη γάζα μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του tattoo artist για τη φροντίδα του τατουάζ.
Αν και οι οδηγίες αυτές εξαρτώνται από το είδος και το μέγεθός του, συνήθως περιλαμβάνουν να μην αφαιρέσετε τη γάζα για 24 ώρες, να αλείφετε το δέρμα με αντιβιοτική αλοιφή, να πλένετε απαλά με σαπούνι και νερό το τατουάζ χωρίς να το τρίβετε, να του βάζετε ήπιες ενυδατικές κρέμες, να αποφεύγετε τον ήλιο και το κολύμπι, και να αναμένετε πλήρη επούλωση σε περίπου δύο εβδομάδες.
Δεν πρέπει, τέλος, να ξύνετε το τατουάζ ούτε να αφαιρείτε πρόωρα την κρούστα. ( Νεκρωτικός ιστός – καύκαλο ).
Αν εκδηλώσετε οποιοδήποτε ενόχλημα στη θέση του τατουάζ, συμβουλευθείτε άμεσα τον δερματολόγο ιατρό.

Συμπερασματικά:
Εδώ θα ταιριάζει το ρητό που λέει περί ορέξεως και θα έκλεινα την αναφορά μου με την παρότρυνση να το σκεφτείτε πολύ καλά πριν το αποφασίσετε.
Μεγάλα ποσοστά έχουν καταγράφει από άτομα που μετά από καιρό το μετάνιωσαν, ή δεν τους έκφραζε το σχέδιο που είχαν επιλέξει, δημιουργώντας τους ακόμα και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.
Η λύση της απομάκρυνσης του και επώδυνη είναι και κινδύνους επισύρει, μα τέλος και δαπανηρή.


Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα:
Καρκίνος του δέρματος. Σημάδια και φυσική προστασία.  &  Ανοσοποιητικό ή ανοσιακό σύστημα. Πάντα στο maximum με απλούς φυσικούς τρόπους.  &  τοξικές ουσίες που απειλούν την υγεία μας  &  Τατουάζ. Μια όχι και τόσο αθώα μόδα.  &  Χημικά πρόσθετα με επικίνδυνη για την υγεία μας δράση.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα