Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Ηπατίτιδα Α. Είναι στις μέρες μας σε έξαρση και απαιτείται προσοχή.

Μπορεί να θεωρηθεί η ηπιότερη μορφής ηπατίτιδας, αλλά δεν παύει αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους πάσχοντες.
Πέρα αυτού η μετάδοση της κύρια στους οικείους του ασθενή, απαιτεί σχολαστική προσοχή.

Η ηπατίτιδα Α ( hepatitis A ) (HAV):
Προκαλείται από λοίμωξη με τον ιό ηπατίτιδας Α (HAV), έναν ιδιαίτερο εντεροϊό της ομάδας picorna o οποίος μεταδίδεται συνήθως από σεξουαλική επαφή ομοφυλοφίλων, μολυσμένη τροφή ή και νερό.
Πιο σπάνια με το αίμα από μετάγγιση ή κοινής σύριγγας.
Με αυτόν τον τρόπο το συκώτι προσβάλλεται από τον ιό και ένας μεγάλος αριθμός των ηπατικών κυττάρων να παθαίνουν φλεγμονή και στη συνέχεια πεθαίνουν πρόωρα.
H ηπατίτιδα Α είναι διαδεδομένη ασθένεια σε όλον τον κόσμο και αφορά κυρίως ομοφυλόφιλους, άτομα που ζουν σε νομάδες χωρίς στοιχειώδεις υγειονομικές συνθήκες και παιδιά που αμελούν, αγνοούν κανόνες υγιεινής συμπεριφοράς.
Δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο η ηπατίτιδα Β και η ηπατίτιδα C.

Τα συμπτώματα & επιδημιολογία:
Δυστυχώς τις περισσότερες φορές η ηπατiτιδα Α δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα συμπτώματα.
Μόνον ο ένας στους τρεις απ’ αυτούς που θα μολυνθούν από τον ιό της ηπατίτιδας Α θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα, τα οποία αρχίζουν από 15 εως και 45 με 55 ημέρες μετά την μόλυνση.
Τα συμπτώματα αρχικά μοιάζουν με αυτά της απλής αλλά ισχυρής γρίπης.
Στην συνέχεια οι ασθενείς εμφανίζουν ίκτερο, ( Κίτρινο χρώμα του δέρματος και του άσπρου μέρους των ματιών ) ούρα με χρώμα κονιάκ ( Πολύ κίτρινα, σκούρα ) και άσπρα κόπρανα.
Άλλα ηπιότερα συμπτώματα είναι κακουχία, κομμάρες, πυρετός, ανορεξία, δυσπεψία και αίσθηση βάρους στην περιοχή του συκωτιού.
Περίπου 15 με 20% των ατόμων που προσβάλλονται από τον ιό εμφανίζουν παρατεινόμενα ή υποτροπιάζοντα συμπτώματα, που διαρκούν γύρω στους 6 με 9 μήνες. Παρήγορο είναι ότι είναι καλοήθης αρρώστια και δεν προκαλεί καρκίνο ενώ η θνησιμότητα της κάθε αυτού ασθένειας δεν ξεπερνά το 1 με 1,5%.
Παρόλα αυτά σε μεγάλες ενήλικες ηλικίες, ( Άνω των 20 ετών ) μα και σε υψηλά ποσοστά είναι καταγεγραμμένα εγκεφαλικά επεισόδια, εμφράγματα, μέχρι και ανακοπές.
Η ηπατίτιδα Α μπορεί να διαφέρει σε σοβαρότητα κάθε φορά και από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Σε ένα ποσοστό 5 με 15% η μπορεί να υποτροπιάσει ( Υποτροπιάζουσα ηπατίτιδα ) ή να εμπλακεί με την χολόσταση ( Χολοστατική ηπατίτιδα).
Σε ανθρώπους άνω των 35 με 40 ετών μπορεί να πάρει πολύ επιθετική μορφή, να καταστρέψει ανεπανόρθωτα το συκώτι και ο άρρωστος να πεθάνει.
Αυτή η κεραυνοβόλος μορφή ηπατίτιδας, όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται, σε άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό μπορεί να αποβεί μοιραία για την μετέπιπτα ζωή τους ή και φορές θανατηφόρα.
Στα παιδιά έχει σχεδόν πάντα ήπιας μορφής και μόνο το 30% των παιδιών κάτω των 6 ετών έχουν συμπτώματα ενώ το 90% δεν παρουσιάζουν ίκτερο.
Όταν το παιδί εμφανίσει ίκτερο συνήθως αυτός διαρκεί λιγότερο από δύο βδομάδες ενώ οι αμινοτρανσφεράσες ( Ένζυμα του συκωτιού ) και η χολερυθρίνη επανέρχονται στο φυσιολογικό επίπεδο σε δύο έως τρεις μήνες.
Αντίθετα, τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες παρουσιάζουν συνήθως συμπτώματα για αρκετές βδομάδες και το 70 με 85% παρουσιάζουν και ίκτερο.
Ευτυχώς, δεν υπάρχει χρόνια μορφή της ασθένειας, όπως συμβαίνει με την ηπατίτιδα Β και την ηπατίτιδα C.
Δηλαδή η ασθένεια δεν ξεπερνά τους 8 με 14 μήνες μέχρι να υπάρξει αποθεραπεία, εκτός και αν υπάρξει ξανά μόλυνση όπου η πορεία της θα είναι ασφαλώς πιο επικίνδυνη.
Στην ηπατίτιδα Α, δεν υπάρχει αυτό που ονομάζουμε χρόνιος φορέας, δηλαδή άτομο που έχει τον ιό στο σώμα του ακόμα κι όταν όλα τα συμπτώματα έχουν εξαφανιστεί για να την μεταδίδει.
Αντίθετα μάλιστα, ο άρρωστος που έγινε καλά δεν αρρωσταίνει ξανά ποτέ από ηπατίτιδα Α, μιας και η λοίμωξη αφήνει μόνιμη ανοσία εκτός και αν παρουσιάσει πολύ χαμηλές άμυνες ο οργανισμός του.
H διάγνωση της ηπατίτιδας Α γίνεται με ανίχνευση των IgM anti HAV αντισωμάτων στο αίμα του ασθενή.
Τα αντισώματα αυτά είναι θετικά 5 μέρες περίπου μετά την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι και 4 ως 6 με 8 μήνες μετά.
Λίγο μετά την έναρξη των συμπτωμάτων ανιχνεύονται επίσης τα IgG anti HAV αντισώματα τα οποία παραμένουν θετικά για δεκαετίες και και είναι αυτά που προσφέρουν ανοσία.

Μετάδοση:
Ο ιός της ηπατίτιδας Α αποβάλλεται από τα κόπρανα των πασχόντων.
Ο πιο κοινός τρόπος μετάδοσης του ιού είναι η κοπρανο-στοματική διαδρομή με όλες τις προεκτάσεις.
Αν ένα άτομο που έχει ηπατίτιδα Α δεν πλένει καλά τα χέρια του μετά τη χρήση της τουαλέτας και στη συνέχεια ακουμπήσει τρόφιμα, ποτήρια, επιφάνειες ή απευθείας το στόμα κάποιου άλλου ανθρώπου.
Επίσης όταν υπάρξει ομοφυλοφιλική ερωτική συνεύρεση.
Τέλος ας σημειωθεί ότι λίγοι άνθρωποι πλένουν τα χέρια τους στις τουαλέτες μπαρ, εστιατορίων και άλλων δημόσιων χώρων.
Ομάδες υψηλού κινδύνου θεωρούνται άτομα που κατοικούν ή φιλοξενούνται σε χώρους συγκέντρωσης που δεν διαθέτουν τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής, το ομοφυλοφιλικό σεξ μεταξύ ανδρών και τέλος η νομαδική διαβίωση. 

Πρόληψη:
Καθώς όπως προανέφερα δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τους πάσχοντες, ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τον ιό είναι η σωστή πρόληψη.
Ο ακρογωνιαίος λίθος στην πρόληψη της ηπατίτιδας Α είναι οι παρακάτω κανόνες στοιχειώδους υγιεινής:
  • Πλένετε τα χέρια σας πριν την ετοιμασία και κατανάλωση τροφής, και μετά από κάθε χρήση τουαλέτας, αλλαγή πάνας σε παιδιά ή ακόμα και χρήσης προφυλακτικού.

  • Εάν βρεθείτε σε χώρες, κοινότητες με αυξημένη ενδημικότητα, πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό από το ατομικό σας μπουκάλι, μη χρησιμοποιείτε παγάκια και μην πλένετε φρούτα και λαχανικά με νερό βρύσης.

  • Αποφύγετε να μοιράζεστε τρόφιμα, ποτά και τσιγάρα με άλλους.

  • Σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, όπου το δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης μπορεί να έχει υποστεί ζημιές, συμβουλευτείτε τις τοπικές αρχές για την καταλληλότητα του πόσιμου νερού.

  • Ο ιός της ηπατίτιδας Α αδρανοποιείται στιγμιαία με το βράσιμο του νερού και των τροφών, με παστερίωση και με τη χρήση οικιακής ειδικής απολυμαντικής παρασκευής. 

  • Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας να πλένουν καλά τα χέρια τους πριν από την λήψη τροφής και εφοδιάστε τα με τα ειδικά απολυμαντικά φιαλίδια. 

  • Φροντίστε να έχετε πάντα ισχυρό ανοσοποιητικό με καλής ποιότητας τροφή, πρωτόγαλα και φυσικές βιταμίνες. 
Φυσική προστασία:
Κατά την διάρκεια της εξέλιξης του νοσήματος είναι επιβεβλημένη και κύρια στους ενήλικες η ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, με πρωτόγαλα, φυσικές βιταμίνες και εξαιρετικής ποιότητας τροφής.
Επίσης το Γαϊδουράγκαθο θα βοηθήσει μέγιστα στην απομάκρυνση της φλεγμονής του ήπατος και θα ανακτηθούν τα χαμένα ηπατικά κύτταρα.
Πρωτίστως όμως, οι ενήλικες θα πρέπει να λαμβάνουν Ω3 λιπαρά για την αποφυγή δημιουργίας θρομβώσεων και να ενισχύσουν τον καθαρισμού των αυλών αρτηριών και αγγείων με την ειδικευμένη φόρμουλα του πανεπιστημίου των Αθηνών. 
Συμπερασματικά:
Είναι επιβεβλημένη η προστασία κύρια των ενηλίκων που νόσησαν με φυσικούς τρόπους η αποφυγή θρομβώσεων και εν συνεχεία η αποκατάσταση της λειτουργίας του ήπατος.
Μπορεί όπως προανέφερα να μοιάζει αθώα η ηπατίτιδα Α που θα ταλαιπωρήσει τους ασθενείς κάποιες εβδομάδες, αλλά έμμεσα μπορεί να επιφέρει τρομακτικά προβλήματα όπως είναι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ή ένα έμφραγμα.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε:
Τηλέφωνο 6942.598.834 ή στο e-mail g.m.k.erisianos@gmail.com



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός


Διαβάστε ακόμα:  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα