Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Ευρωπαϊκή εβδομάδα εμβολιασμών.

Πολλά λέγονται και ακούγονται για τα εμβόλια 
κύρια τώρα τελευταία, αλλά πρωτίστως θα πρέπει 
να δεχτούμε όλοι ότι πολλά από αυτά 
που κυκλοφορούν είναι απαραίτητα. 
Πέρα ασφαλώς από τους εμβολιασμούς γενικότερα 
το κυρίαρχο που πρέπει να έχετε πάντα κατά νου είναι η διατήρηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος 
σε υψηλό επίπεδο.

Αναλυτικά:
Το εμβόλιο είναι ένα βιολογικό παρασκεύασμα που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού έναντι συγκεκριμένων παθογόνων μικροοργανισμών ώστε να αποκτήσει ανοσία ή αλλιώς αντισώματα.
Το εμβόλιο συνήθως περιέχει έναν νεκρό ή αδρανοποιημένο νοσογόνο παράγοντα ο οποίος είναι υπεύθυνος για μια ασθένεια.
Ο παράγοντας αυτός διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ώστε να το αναγνωρίσει ως ξένο, να το καταστρέψει και να αποκτήσει μνήμη για αυτόν ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να μπορεί αργότερα να τον αναγνωρίσει πιο εύκολα και να καταστρέψει οποιοδήποτε μικροοργανισμό τον περιέχει, εάν ο οργανισμός ξανά εμφανιστεί.
Τα εμβόλια μπορεί να έχουν τόσο προληπτικό ( Με στόχο την απόκτηση ανοσίας απέναντι σε κάποιον νέο μικροοργανισμό. ) όσο και θεραπευτικό ρόλο.
Τα εμβόλια δεν μπορούν πλέον να εγγυηθούν πλήρη προστασία από κάποια ασθένεια, όπως και κάθε άλλος τρόπος αντιμετώπισης ασθενειών.
Μερικές φορές η προστασία αποτυγχάνει γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή δεν μπορεί να αντιδράσει επαρκώς ή ακόμα και αδυνατεί να αντιδράσει.
Η αδυναμία αντίδρασης είναι αποτέλεσμα συνήθως κλινικών παραγόντων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρήση στεροειδών, η μόλυνση από τον ιό HIV ή ακόμα και από τη γήρανση του ατόμου.
Επιπλέον υπάρχει η περίπτωση για γενετικούς λόγους το άτομο να αδυνατεί να πράξει αντισώματα τα οποία και θα αναγνωρίσουν το συγκεκριμένο παράγοντα, όπως σε περιπτώσεις έλλειψης Β λεμφοκυττάρων.
Ακόμα και αν ο ξενιστής αναπτύξει αντισώματα, η προστασία μπορεί να μην είναι επαρκής.
Η ανοσία μπορεί να αναπτυχθεί πολύ αργά, τα αντισώματα να μην αναστέλλουν πλήρως τον παθογόνο παράγοντα ή ακόμα και να υπάρχουν πολλά στελέχη του συγκεκριμένου μικροοργανισμού τα οποία δεν αντιμετωπίζονται όλα από την ίδια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ακόμα όμως και μία μερική, αργή ή και αδύναμη ανοσία μπορεί να μετριάσει την εξέλιξη της ασθένειας οδηγώντας σε ένα χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, ελαφρύτερα συμπτώματα και γρηγορότερη ανάρρωση.
Συχνά στα εμβόλια προστίθενται διάφορα πρόσθετα τα οποία έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ανοσοαπόκρισης, ιδιαίτερα στα γηραιότερα άτομα ( 50-75 ετών και άνω ) το ανοσοποιητικό σύστημα των οποίων μπορεί να έχει εξασθενίσει.
Η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου εξαρτάται από μία σειρά παραγόντων.
  • Την ίδια την ασθένεια ( Σε μερικές ασθένειες ο εμβολιασμός αποδίδει καλύτερα από ότι σε άλλες ) 
  • Το στέλεχος που χρησιμοποιείται για το εμβόλιο ( Κάποια εμβόλια είναι ειδικά απέναντι σε κάποιο συγκεκριμένο στέλεχος ενός μικροοργανισμού ) 
  • Το κατά πόσο το πρόγραμμα των εμβολιασμών έχει τηρηθεί σωστά 
  • Τα ατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς καθώς μερικά άτομα δεν παράγουν αντισώματα ακόμα και μετά τον εμβολιασμό τους 
  • Η ηλικία καθώς και διάφοροι γενετικοί παράγοντες 

Αν το άτομο που έχει εμβολιαστεί εμφανίσει τη συγκεκριμένη ασθένεια τότε κατά πάσα πιθανότητα τα συμπτώματα της ασθένειας θα είναι λιγότερο έντονα σε σχέση με τα μη εμβολιασμένα άτομα.
Όπως όλα τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα έχουν παρενέργειες, έτσι και το εμβόλιο έχει τις δικές του.
Όταν ο εμβολιασμός πραγματοποιείται κατά την παιδική ηλικία είναι γενικά πιο ασφαλής.
Οι παρενέργειες, εάν εμφανιστούν, είναι συνήθως ήπιες και εξαρτώνται σε κάθε περίπτωση απ' το μελετούμενο εμβόλιο.

Κάποιες πιθανές παρενέργειες είναι:
Ο πυρετός, ο πόνος γύρω από την περιοχή του εμβολίου, μυικοί πόνοι ή μια αλλεργική αντίδραση.
Σοβαρές παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες.

European Immunization Week.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών ( European Immunization Week ) λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο - από τις 23 έως τις 29 Απριλίου το 2018 - με πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών προωθεί το μήνυμα ότι ο εμβολιασμός κάθε παιδιού είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ασθενειών και την προστασία της ζωής.



Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα