Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Χριστόφορος Λογοθέτης. Δεν υπάρχει ένα φάρμακο για όλους τους καρκίνους, κύρια του προστάτη !

 
Αυτή είναι η θέση του έγκριτου Έλληνα ογκολόγου Χριστόφορου Λογοθέτη, ως απάντηση σε όσους
έχουν εμμονές στηρίζοντας τις θεραπείες τους
σε συγκεκριμένες και μόνο πανάκριβες χημειοθεραπείες.
Αν ένα φάρμακο αποδεικνύεται αποτελεσματικό στα όψιμα στάδια μιας νόσου,
δεν είναι λογικό να υποθέσει κανείς
ότι η χορήγησή του σε προχωρημένα
θα είχε αντίστοιχα
ή και καλύτερα αποτελέσματα.

Ο Καρκίνος είναι μια πολυπλόκαμη νόσος:
«Στη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας σημειώθηκαν σημαντικές πρόοδοι, τόσο στην κατανόηση της παθογένειας του καρκίνου του προστάτη και άλλων συμπαγών όγκων όσο και στην ανάπτυξη θεραπευτικών προσεγγίσεων.
Αρχικά αναπτύχθηκαν χημειοθεραπευτικά σχήματα, βελτιστοποιήθηκε η χορήγηση ακτινοβολιών και καθώς οι γνώσεις μας για την ογκογένεση διευρύνονταν, αυξάνονταν και οι δυνατότητές μας να φροντίσουμε τους ασθενείς μας» 

Αυτό δήλωσε ο έλληνας καθηγητής και πρόσθεσε.
«Μια μεγάλη ώθηση στη μελέτη του καρκίνου επήλθε με την αποκωδικοποίηση του ανθρωπίνου γονιδιώματος το 2000.
Έτσι, την περασμένη δεκαετία μάθαμε πολλά τόσο για τις γενετικές μεταβολές όσο και για τα επιγενετικά φαινόμενα τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου.
Γνωρίζουμε λοιπόν σήμερα ότι ο καρκίνος είναι μια πολύ σύνθετη ασθένεια και πως η ανάπτυξη των συμπαγών όγκων εξαρτάται από πλήθος παραγόντων οι οποίοι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ποικιλοτρόπως.
Όπως αντιλαμβάνεστε, από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι κάθε καρκίνος είναι διαφορετικός και δεν εννοώ μόνο κάθε τύπο καρκίνου, ( Προστάτη, νεφρών, μαστού κ.α. ) αλλά κάθε καρκίνο κάθε ασθενούς.
Για να κατανοήσουμε λοιπόν έναν καρκίνο και να προχωρήσουμε στην αντιμετώπισή του πρέπει να συλλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τα δίκτυα γονιδίων, πρωτεϊνών και κυτταρικών τύπων που εμπλέκονται στην ανάπτυξή του»


Προβλέψιμη διαφορετικότητα:
Το γεγονός ότι ο καρκίνος κάθε ασθενούς είναι διαφορετικός δεν μπορεί να θεωρηθεί και τόσο ενθαρρυντικό, δεδομένου ότι εκφράζει μια αυξημένη περιπλοκότητα η οποία θα πρέπει κάπως να αντιμετωπιστεί.
«Πράγματι, έτσι είναι!
Ωστόσο, ευτυχώς για μας, μπορεί κάθε καρκίνος να είναι διαφορετικός, αλλά όλοι εμφανίζουν αναγνωρίσιμες συμπεριφορές.
Παρά λοιπόν την πληθώρα των διαφορετικών παραγόντων που μπορεί να έχουν συμβάλει στην εμφάνισή του, η κλινική έκφραση ενός καρκίνου είναι συνήθως προβλέψιμη.
Έτσι, ο κλινικός ογκολόγος γνωρίζει τι να περιμένει από έναν καρκίνο του προστάτη ή των νεφρών.
Παραδείγματος χάριν, ο καρκίνος του προστάτη κάνει συνήθως μετάσταση στα οστά.
Επίσης διαθέτουμε τη δυνατότητα να διερευνήσουμε την ανταπόκριση των όγκων σε πιθανές θεραπείες»
παρατήρησε ο κ. Λογοθέτης και πρόσθεσε: «Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν σημάδια τα οποία μπορούν να μας καθοδηγήσουν στη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της νόσου.
Ωστόσο τα σημάδια αυτά δεν είναι όλα της ίδιας σημασίας.
Οι κλινικοί γιατροί οφείλουμε να τα αξιολογήσουμε σε κάθε περίπτωση.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι να αναπτύξουμε στρατηγικές που θα μας επιτρέψουν να τα ιεραρχούμε, να εντοπίζουμε τα σημαντικά από τα λιγότερο σημαντικά και να επιλέγουμε αναλόγως τις θεραπευτικές προσεγγίσεις μας»

Ποια θα ήταν λοιπόν η συμβουλή του έλληνα καθηγητή προς τους κλινικούς ογκολόγους που καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο του προστάτη ?
«Η κατανόηση της μοναδικότητας των καρκίνων αλλά και η κλινική εμπειρία δείχνουν τον δρόμο για την άσκηση καλής ιατρικής.
Με βάση όσα είπαμε παραπάνω, θα ήταν λάθος να ισχυριστούμε ότι υπάρχει ένα φάρμακο το οποίο είναι καλύτερο από όλα τα άλλα για κάθε περίπτωση ασθενούς.
Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν η τάση να επιλέγεται αμέσως το ακριβότερο φάρμακο ή αυτό που είναι τελευταίας τεχνολογίας δεν συνιστά καλή ιατρική.
Αντίθετα, ασκούμε καλή ιατρική όταν χορηγούμε ένα φάρμακο το οποίο έχουμε επιλέξει με βάση την εμπειρία μας και παρακολουθούμε τον ασθενή ώστε να διαπιστώσουμε έγκαιρα αν πρέπει να περάσουμε στο επόμενο.
Προφανώς, δεν μπορούμε να χορηγούμε το ένα φάρμακο πίσω από το άλλο, όπως όμως σας είπα έχουμε ενδείξεις που μας καθοδηγούν στην επιλογή θεραπειών.
Θα ήθελα δε να τονίσω ότι η ταχύτητά μας να παύσουμε τη χορήγηση ενός αναποτελεσματικού φαρμάκου είναι τόσο καθοριστικής σημασίας όσο και το να βρούμε το αποτελεσματικότερο φάρμακο»



Νέα οπτική για τον καρκίνο του προστάτη:
Η υπόθεση πως οι θεραπείες που είναι αποτελεσματικές σε προχωρημένα στάδια της νόσου θα είναι εξίσου αποτελεσματικές και σε πρωιμότερα στάδια, αποδείχθηκε πως δεν ευσταθεί στην περίπτωση του καρκίνου του προστάτη.
Τι σημαίνει άραγε αυτό τόσο σε κλινικό επίπεδο όσο και στη θεώρηση των επιστημόνων για τη νόσο ?
«Είναι βέβαιον ότι η διαπίστωση αυτή μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για την παθογένεια της νόσου.
Προσπαθώντας να διερευνήσουμε το φαινόμενο διαπιστώσαμε ότι ο καρκίνος του προστάτη περνά από μια φάση κατά την οποία είναι εξαρτημένος από το μικροπεριβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται σε μια φάση ανεξάρτητη από αυτό.
Το πέρασμα από την αρχική εξαρτημένη φάση στη δεύτερη σηματοδοτεί και τη μετάβαση του όγκου στην επιθετικότερη μορφή του.
Αυτή η εξάρτηση από το μικροπεριβάλλον εξηγεί το φαινόμενο της αναποτελεσματικότητας των φαρμάκων όταν χορηγούνται σε πρώιμα στάδια, αλλά ταυτόχρονα μας υποδεικνύει ότι το μικροπεριβάλλον του όγκου είναι ένας κατάλληλος στόχος για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.
Θεωρητικά, τα νέα αυτά φάρμακα παρεμβαίνοντας στο μικροπεριβάλλον του όγκου θα εμποδίζουν την ανάπτυξή του και πιθανότατα θα αλλάζουν την έκβαση της νόσου για τον ασθενή»



Ο Προμηθέας αναγεννά τις ελπίδες θεραπείας:
Από τις εργαστηριακές και κλινικές παρατηρήσεις ως την ανάπτυξη θεραπευτικών προσεγγίσεων ο δρόμος μπορεί να είναι πολύ μακρύς.
Και οι πληροφορίες που έχουν αποκομίσει οι ερευνητές από τη μελέτη της ογκογένεσης στον καρκίνο του προστάτη προέρχονται από πολλά διαφορετικά πεδία, πράγμα το οποίο καθιστά δύσκολη την ένταξη αυτής της γνώσης στην κλινική.
Για τον λόγο αυτόν ο κ. Λογοθέτης και η συνεργάτες του έχουν ξεκινήσει το πρόγραμμα Προμηθέας ( Prometheus ):
«Οι γνώσεις μας για τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να προέρχονται από πειράματα σε ζώα-μοντέλα για τη νόσο, από μελέτες μεταλλάξεων γονιδίων, από ιστολογικές μελέτες βιοψιών, από μελέτες στατιστικών συσχετίσεων.
Παραδείγματος χάριν, διαπιστώσαμε ότι τα καρκινικά κύτταρα σε κάποια φάση προόδου της νόσου μιμούνται τα κανονικά κύτταρα.
Ειδικότερα, τα καρκινικά κύτταρα ενεργοποιούν δίκτυα γονιδίων τα οποία απαιτούνται για την κανονική ανάπτυξη του προστάτη και των οστών κατά την εμβρυογένεση.
Επίσης, ότι ο καρκίνος του προστάτη που έχει κάνει μετάσταση στα οστά λειτουργεί σαν ένα είδος λευχαιμίας η οποία είναι εξαρτημένη από το μικροπεριβάλλον του οστού.
Ακόμη, ο πειραματισμός με ποντίκια μοντέλα της νόσου έχει δείξει ότι αυτά δεν είναι ικανά να υποστηρίξουν τον μεταστατικό καρκίνο του προστάτη που εξαρτάται από τα ανδρογόνα. Υπήρξε λοιπόν μια τεράστια ανάγκη να ιεραρχηθεί αυτή η πληροφορία.
Έτσι σχεδιάσαμε τον Προμηθέα, ένα λογισμικό το οποίο παρέχει πρόσβαση στο σύνολο των κλινικών και ερευνητικών δεδομένων και το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται.
Ευελπιστούμε ότι αυτή η πλατφόρμα θα φέρει επανάσταση στην κατανόηση της περιπλοκότητας του καρκίνου του προστάτη και τελικά θα οδηγήσει σε αποτελεσματικότερες θεραπείες»



Συμπερασματικά:
Η περιπλοκότητα του καρκίνου γενικότερα δεν καθορίζει στενά πεδία επιλογής φαρμάκων για την αντιμετώπιση του.
Αντίθετα απαιτεί την γνώση, εφαρμογή και παρατηρητικότητα όλων των όπλων που δημιούργησε η κλινική έρευνα μα ακόμα και η φύση.
Κοντολογίς, όσο δεν θα υπάρχουν ευλογημένα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, άλλο τόσο δεν υπάρχουν αναθεματισμένα φυσικά ιάματα.



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα:
Καρκινος, υπερτροφια του προστάτης & συστηματική Ganotherapy  &  Chaga & καρκίνος. Φάκελος φαρμακευτικά μανιτάρια VI.  &  Καρκίνος. Μήπως μα κτυπά την πόρτα ?  &  Graviola. Όνομα άμεσα συνδεδεμένο με τον αγώνα κατά του καρκίνου  &  Καρκίνος, θεραπεία με ενίσχυση του ανοσιακού συστήματος.  &  Η Χημειοθεραπεία Θεραπεύει και… η Γη Είναι Επίπεδη ! * 




Πηγή: tovima.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα