Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Φλαβονοειδή. Φάρμακα της φύσης με αποδεδειγμένα κλινικά αποτελέσματα.

Επειδή πολύ συχνά αναφέρομαι στα Φλαβονοειδή 
και στα ευεργετήματα τους στην υγεία, την ευεξία 
και την ομορφιά, μου δημιουργήθηκε η ανάγκη 
να σας τα γνωρίσω καλύτερα έτσι ώστε να γίνομαι 
πιο κατανοητός σε αναφορές μου σε αυτά.
Γιατί πώς να το κάνουμε αλλιώς, 
η ομάδα των φλαβονοειδή κλινικά και σε βάθος χρόνου έχει αποδείξει πως είναι πολύ 
πιο σπουδαία από τις βιταμίνες που όλοι γνωρίζουμε καλά.


Εισαγωγή:
Τα φλαβονοειδή αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες χημικές κατηγορίες δευτερογενών μεταβολιτών που απαντώνται μόνο στο φυτικό βασίλειο.
Παρόλο που δεν σχετίζονται με την επιβίωση ενός φυτού, προσδίδουν στα φυτά έντονα χρώματα και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία τους από παθογόνους μικροοργανισμούς, υπεριώδη ακτινοβολία και φυτοφάγα ζώα.
Τα ζώα και οι μύκητες δε διαθέτουν τη δυνατότητα σύνθεσης φλαβονοειδών, με εξαίρεση μόνο το κοράλι Echinophora lamellosa και τους μύκητες Aspergillus candidus και Phalus impudicus.
Από την άλλη, η συστηματική πρόσληψη φλαβονοειδών μέσω της τροφής ή συμπληρωμάτων διατροφής σε πολλές περιπτώσεις κλινικά έχει αποδειχτεί ότι είναι ευεργετική σε πολλές, πολλές περιπτώσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο όρος φλαβονοειδή χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα ευρύ σύνολο φυσικών προϊόντων που σχηματίζουν έναν ανθρακικό σκελετό με 15 άτομα άνθρακα διατεταγμένα σε δύο αρωματικούς δακτυλίους που ενώνονται με μία γέφυρα τριών ανθράκων. ( C6-C3-C6 )
Τα φλαβονοειδή διακρίνονται σε επιμέρους ομάδες όπως τις ανθοκυανίνες, φλαβόνες, φλαβονόνες, διϋδροφλαβονόλες, χαλκόνες, φλαβονόλες, φλαβάνες, προανθοκυανιδίνες και τα ισοφλαβονοειδή.
Με λόγια απλά τα φλαβονοειδή που δίνουν το κόκκινο χρώμα σε φρούτα και λαχανικά είναι η πολυδύναμη ομάδα που θα προσφέρει στον άνθρωπο, αποτοξίνωση, ενίσχυση του ανοσοποιητικού του συστήματος, αντικαρκινική δράση, μυϊκή ενδυνάμωση των γραμμωτών και λείων μυών του σώματος, ενδυνάμωση των οστών, ενδυνάμωση της οράσεως, ενδυνάμωση και ενίσχυση της επιδερμίδας ενάντια της γήρανσης και της ηλιακής ακτινοβολίας, και τέλος φυσική αντιβίωση κύρια του γαστρεντερικού συστήματος.

Που τα συναντάμε:
Οι κυριότερες πηγές για τα φλαβονοειδή είναι από το εκχύλισμα κουκουτσιών κόκκινου σταφυλιού, ( Grape Seed extract ) τα μύρτιλα, τα ρόδια, τα μούρα και τα κράνα.
Σε μικρότερες ποσότητες ως προς την πυκνότητα και σε υποκατηγορίες θα τα συναντήσουμε στο κόκκινο κρεμμύδι, το μπρόκολο, το κόκκινο μήλο, το μαύρο τσάι, το κόκκινο κρασί, στα εσπεριδοειδή, στο κεράσι, το λευκό σταφύλι και στα κόκκινα φασόλια.

Κλινικά αποτελέσματα έως σήμερα:

Για ισχυρό ανοσοποιητικό:
Το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού ( Grape Seed extract ) είναι από τα ισχυρότερα φλαβονοειδή και πολύτιμο στήριγμα για το ανοσοποιητικό μας.
Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ιώσεων αλλά και νεοπλασμάτων, καθώς τα φλαβονοειδή είναι επίσης αντιικά και αντικαρκινογενετικά, χωρίς να βλάπτουν υγιή κύτταρα.

Για δυνατή καρδιά:
Έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των καρδιοπαθειών, μεγαλύτερη και από την ασπιρίνη, χωρίς να έχουν τις παρενέργειές της.
Βελτιώνουν το κυκλοφορικό και ενδυναμώνουν τα τοιχώματα των αγγείων, των φλεβών και της καρδιάς ενώ εμποδίζουν τις ευρυαγγείες, την κατακράτηση υγρών και την εναπόθεση αθηρωματικής πλάκας κατά μήκος των αρτηριών και των αγγείων.
Επίσης, πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι οι σπόροι σταφυλιού είναι εξαιρετικοί για τη φλεβική ανεπάρκεια, που προκαλεί οίδημα, πόνο, πρήξιμο, κόπωση, κνησμό και κράμπες.

Για γερά κόκαλα:
Το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού είναι και αντιφλεγμονώδες, ενώ ενισχύει το κολλαγόνο βοηθώντας στην οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα καθώς το κολλαγόνο διατηρεί την υγεία του δέρματος, των χόνδρων, των τενόντων, των συνδέσμων και των αιμοφόρων αγγείων.

Για την βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος:

Το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού έχει και την ιδιότητα να προσαρμόζει την πηκτικότητα του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς να διατρέχεται ο κίνδυνος δυσάρεστων αιμορραγιών ακόμα και σε υπερβολικές δόσεις.

Για την οραση: 
Έχει αποδειχτεί ότι το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού και των μύρτιλων βοηθά στη μυωπία, ελαττώνει την ευαισθησία στο έντονο φως, βελτιώνει τη νυχτερινή όραση και μειώνει το οπτικό στρες και την οπτική κόπωση σε όσους περνούν πολύ χρόνο μπροστά σε υπολογιστή κ.λπ.
Σε σοβαρότερα προβλήματα όρασης, βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας και της διαβητικής ρετινοπάθειας.

Γενικότερα χαρακτηρίζεται ως Πολύτιμο φυσικό ίαμα:

Καθώς καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες που σχετίζονται με πολλά νεσίματα όπως καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, αρθρίτιδα, Alzheimer, γεροντική άνοια, αρθρίτιδα κ.λπ.
Το εκχύλισμα των σπόρων κόκκινου σταφυλιού και των μύρτιλων γενικότερα χρησιμοποιείται ως πολύτιμο βοήθημα για όλες αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις. Επιπλέον, οι ανθοκυανίνες ιδιαίτερα των κράνων αλλά και των μύρτιλων είναι φυσικά αντιβιοτικά απέναντι στο E.coli, καθώς το εμποδίζουν να αποικίσει στα τοιχώματα των οργάνων του ουροποιητικού.
Τέλος, παρέχουν φυσική προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία ( UV ) ενώ μπορεί να προστεθεί στην καθημερινή αγωγή αθλητικών και χειρουργικών τραυμάτων για συντόμευση της αποθεραπείας.

Ασφάλεια:
Τα φλαβονοειδή ως υδατοδιαλιτές ουσίες παρέχουν μεγάλη ασφάλεια ακόμα και σε υπερβολικές δόσεις μιας και ο οργανισμός λαμβάνει αυτά που έχει ανάγκη και τα περισσεύματα αποβάλλονται δια των φυσιολογικών οδών.
Συμπερασματικά:
Προσωπικά θεωρώ απαραίτητη την λήψη των φλαβονοειδή είτε ως ένταξη στην διατροφή μας των προαναφερομένων τροφών αυξάνοντας τις ποσότητες τους, είτε ως συμπλήρωμα διατροφής.
Τυχαία το πανεπιστήμιο των Αθηνών και της Κρήτης δε τα συμπεριλαμβάνει στις φόρμουλες που κλινικά μελέτησε. ( Συγκεκριμένα το εκχύλισμα κουκουτσιών από το κόκκινο σταφύλι. Grape Seed extract ) και στις φόρμουλες ( Αποτοξίνωσης, ενδυνάμωσης κ.α. )
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 
e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα